30 December 2007

Sehari di Genting Highland










Sudah lupa berapa kali kami ke Genting Highland. Yang pasti tujuannya bukanlah untuk berjudi... Kali ini kami pergi untuk melihat pertunjukan Fly Defy Graviti. Satu pertunjukan silap mata muzikal. Seperti tahun-tahun lepas, setiap tahun Genting Highland pasti akan membawa pertunjukan antarabangsa yang temanya berbeza-beza. Tahun ini pertunjukannya lebih menarik berbanding tahun lepas. Tak terasa pertunjukan selama satu setengah jam itu akhirnya berakkhir. Ada aksi silap mata, pertunjukan akrobatik dan tarian, disatukan menjadi satu persembahan yang menarik.
Jalan ceritanya tentang pertempuran masa depan di mana dua puak sekumpulan Waterlings dan Skyfires, berjuang untuk terus hidup.
Skyfires, pasukan yang lebih kuat menang kerana kebolehan mereka boleh terbang. Waterlings yang bersembunyi akhirnya meminta YV untuk menyelamatkan mereka. YV percaya satu-satunya cara supaya Waterlings boleh mengalahkan Skyfires adalah dengan belajar terbang.
Untuk maklumat lanjut bolehlah layari :
1 Januari 2008 adalah hari terakhir pertunjukan ini. Jika ada masa, lihatlah pertunjukan yang menarik ini.

28 December 2007

Kenali dirimu melalui bentuk



Yang mana satu bentuk yang menjadi kesukaanmu? Adakah empat segi, bulat, segitiga mahupun ombak? Sila pilih satu dan baca personaliti anda dan orang lain...

Hari Keempat di Bali 15 Dis 07

Hari ke 4 kami ke Erlangga lagi, shopping lagi.... Cadangnya memang nak ke Sukawati tetapi kami batalkan. Mungkin di kunjungan lain kali. Kami ronda-ronda satu Denpasar dan Kuta. Selain daripada Erlanggar, terdapat beberapa tempat shopping yang kami rasa harganya berpatutan dan tidaklah terlalu mahal seperti di Gedung Matahari dan Carrefour Bali. Kalau nak membeli di kedai-kedai di kaki lima, kepakaran menawar harga amat diperlukan kerana di sini harganya hampir 100%-200% lebih mahal daripada harga di Erlanggar (setelah kami buat perbandingan). Jadi, kalau bernasib baik, dapatlah murah. Contohnya sandal manik yang saya beli di sebuah kedai di tepi Sunset Road cuma berharga 25,000 rupiah sahaja berbanding harga asalnya 50,000 rupiah (sebelum ditawar).

Di hadapan memorial Peristiwa Bom Bali. Dulu di sini tapak Pub & Disco. Pemandu pelancong memberitahu, kedua-dua bom diledakkan pada bulan Oktober kerana di sini pada bulan itu ada kepercayaan keagamaan. Jadi elakkan ke Bali pada bulan Oktober. Di memorial ini tercatat nama-nama mereka yang telah terkorban...kebanyakannya warga Australia.





Pantai awam di Tuban. Pelancong memang tak pergi ke sini. Rakaman kehidupan masyarakat Bali dapat dilihat di sini...

27 December 2007

Hari Ketiga di Bali 14 Dis 07






Kami memulakan hari dengan bermotosikal ke Denpasar sekali lagi. Kali ini dengan peta di tangan, kami ingin memulakan aktiviti shopping!
Sebetulnya niat asal ingin ke Sukawati tempat yang selalu dikunjungi pelancong untuk membeli-belah. Ju dah pesan supaya memborong di sana. Kak Lily Haslina pesan jangan ke Sukawati 1, pergi ke Sukawati 2. Bila ditanyakan kepada adik kat Metro (yang macam kedai 7 eleven kat Msia) dia mencadangkan kepada kami supaya ke Erlangga.
Erlanggga? Saya sudah gigit jari dan menggaru kepala. Mana pulak Erlangga tapi abang senyum aje. Menurut kata adik tu, ramai pelancong tak tahu tempat ni kerana Sukawati lagi glamor. Dia kata hanya pelancong dari Jakarta yang tahu tempat ini. Harganya cuma satu ke dua ribu ruppiah (40 sen ke 80 sen) beza dengan yang ada di Sukawati. Lagi pula di Sukawati kita terpaksa menawar harga macam di Petaling Street sedangkan di erlangga harganya telah tetap.
Saya pandang abang menghantar isyarat kening. Betulkah dia nak ke sana? Sudahlah tak tahu tempat, pergi pulak ke tempat yang tak disarankan oleh kawan2. Dia kata "Mari, pengembaraan kita bermula." Saya pun layan....
Nak cari Erlangga taklah susah mana sebab ada peta. Tambahan pula yang membawa motor tu Visual Space punya orang. Jadi yang tak Visual Space punya orang duduk diam-diam kat belakang. Tugasnya ambil gambar dan video.
Dah sampai, mula-mula kami survey harga. Boleh tahan jika hendak dibandingkan di Kuta. Lalu kamipun mulalah hilang akal sekejap. Habislah 600 ribu...heheh rupiah. Rata-rata pelancongnya memang orang Jakarta. Tak nampak batang hidung orang Msia ataupun orang putih kat sini.
Dah penat, kami balik ke hotel. Rehatkan diri.
Tepat jam 5.00 kami dijemput Travel Agent untuk makan malam romantik di Jimbaran Bay, tengok matahari terbenam sambil didendangkan oleh live band. Heheh sebenarnya malam itu band datang lambat. Kami dah nak balik baru diaorang datang. Tapi kat restoran yang sebelah sana memang band sudah lama menghiburkan pengunjung.
Malamnya kami window shopping di Kuta. Sempat menjengah Sogo, Kuta dan melihat panorama malam sekitar bandarnya.

Jalan-jalan cari makan : Laksa!



Laila dan abang hantu Laksa. Laksa Penangla.. Kalau ada seratus makanan, laksa yang akan kami cuba dulu. Kat KL ni susah sangat nak cari laksa best. Jadi kalau ada sesiapa yang dah jumpa tolonglah beritahu Laila ye! Siapa nak belanja makan pun jangan segan-segan ye...
Kalau kat KL, laksa yang rasanya lain sikit dan boleh makan lagi rasanya di Jusco Mid Valley. Pedas gila! Laksa yang tak boleh lupa, kalau pergi Perlis, makanlah Laksa Kuala Perlis berhampiran jeti. Sambil makan boleh beli macam-macam kuih kampung macam kuih karas, dodol etc di situ.
Laksa yang istimewa yang pelik sikit, Laksa Teluk Kecai berhampiran jeti Kuala Kedah. Ada sederetan kedai kat situ. Istimewanya laksa teluk kecai ini berkecai.... hehhee ada kawan buat lawak... tapi memang pun. Laksanya pendek-pendek, berkecailah maksudnya, jadi tak payah nak pendek-pendekkan dengan sudu bila nak makan. Lagi satu laksa ini ada sambal kelapa. Pengunjung boleh makan di gerai atau tapau. Caranya juga istimewa, kita boleh beli ikut kilo. Berapa kilo nak makan, bayar saja... istimewakan. Berlainan dengan laksa kat KL yang dijual dalam RM.
Di pekan Amerika Syarikat, ops... A.S (Alor Setar), ada satu gerai di Bangunan Ukir (yang tak tahu sebelah Hotel Holiday Villa di tengah bandaraya tu). Nama restorannya Mama. Yana kata laksa tangga sebab memang kedai tu kecil aje, jadi memang tepi tangga. Disebabkan orang yang datang ramai, kedainya kecil maka lepas makan anda disarankan terus blah... untuk memberi ruang kepada orang lain pula mengketedarah... Laksa dia memang power!
Tapi walau macam manapun semua laksa-laksa ini pastinya tidak dapat menandingi laksa ibu mertuaku....

26 December 2007

Bertemu di rumah Nia Azalea

Bersama pengantin dan Dhiya. Bila lagi ni Dhiya? Takkan asyik nak mengapit orang aje...
Bersama Dhiya dan kakaknya, Kak Eka dan adiknya. Maaflah saya ingatkan Kak Eka dengan kakaknya, almaklum...kakak kita nan sorang ni awet muda... Gambar dengan Kak Zorzailina tak sempat dirakam sebab dia dah balik.
Nasi pengantin...yang di pinggan Kak Eka...

Gambar-gambar ini dirakam sempena perkahwinan novelis Nia Azalea di Alor Setar pada 24 Dis 07 yang lalu. Maaflah Nia tak sempat tunggu abang Faiz awak, nak memandu pulang ambil masa berjam. Sempat Kak Eka yang naik flight sampai rumah, baru kami sampai. Selamat Pengantin Baru dan Semoga Berbahagia.

Pavillion Kuala Lumpur

Kak Eka mesti nak tarik telinga saya kerana dia sudah berpesan supaya lepas balik dari Alor Setar, jangan ke mana-mana, siapkan kerja tetapi saya menyahut cabaran Rose untuk bercuti di tanahair sendiri. Si Lynn dan Lily Yong mesti guling-guling ketawa sebab almaklumlah mereka bekerja di tengah bandaraya Kuala Lumpur. Destinasi cuti-cuti Malaysia saya di sekitar Bukit Bintang, Kuala Lumpur. Ini bukan kali pertama saya ke sana tetapi pertama kali menjejak kaki ke Pavillion yang baru dibuka (rasanya belumpun sampai 6 bulan).


Bergambar kat depan Bukit Bintang. Mana satu pokok krismas mana satu Laila. Hijau dah sama, rendang pun dah sama....


Kami ke sini... nak tengok The Warlords. Tarikannya tentulah Takeshi Kaneshiro.

Bercita-cita hendak ke spa? Kini ikan pun boleh buka rumah urut. Harganya kalau tak silap RM46 untuk 30 minit. Teringat kalau snorkeling, masa bagi ikan makan, tangan kena gigit dah menjerit-jerit, ini ia gigit kaki kita...tentu geli...nak cuba silalah ke Pavillion.

Saya sempat meninjau-ninjau souvenir yang dijual di sekitar Bukit Bintang. TShirt yang boleh tahan kualitinya, siap glow in the dark lagi harganya cuma RM15. Itu belum tawar lagi. Keychain dan fridge magnet, saya segan nak tanya. Belek tak ada harga. Sebabnya masa saya tanya harga Tshirt tu, mamat penjual tu siap telek saya dan abang dari atas ke bawah. Ini Indon ke apa... sebabnya mana ada orang KL nak beli Tshirt yang tulis KL. Kecuali kalau orang itu datangnya dari ulu banat yang datang ke KL sepuluh tahun sekali.
Harga jus buah di gerai elit d siar kaki RM8. Sama harganya dengan yang diminum di food court Carrefour di Bali. Teringat pula masa di Phuket dulu, sibuk cari barang kulit. Harganya mahal juga. Kalau beli yang berjenama di Sogo Sale lagi murah!
Rasanya, negara sendiri dah lengkap serba-serbi. Barangnya murah. Makanannya halal dan bersih dan berlambak... Bagi saya, hujan emas tetap di negara sendiri. Agaknya saya belum cukup melihat negara orang.... Ke mana pula destinasi selepas ini?

19 December 2007

Pengumuman Cuti: Selamat Hari Raya Aidiladha

Laila akan menyambut hari raya di Teluk Intan pada 20 Dis ini. Raya kedua baru bertolak ke Alor Setar dan akan kembali semula ke Seri Putra pada 24 Dis ini insyaALLAH selepas menghadiri kenduri kahwin novelis Nia Azalea. Sehingga jumpa lagi dan Salam Aidiladha.

18 December 2007

Hari Kedua di Bali 13 Dis 07

Kami memulakan hari dengan menyewa motor pada kadar Ruppiah 40 000 sehari! Bunyinya macam besar tapi bila ditukar ke Ringgit hanya RM14.30. Kadar rupiah jika ditukar ke RM harus dibahagikan dengan 2800 tetapi kalau hendak senang congak, kalikan saja dengan 4.

Kami meronda sekitar Denpasar dan Kuta tetapi tidak singgah di mana-mana kerana kami tiada peta bandar Denpasar. Kami memang suka mengembara dengan motor kerana pemandangannya lebih luas dari berkereta. Bila-bila hendak berhenti lebih mudah terutamanya kalau hendak mengambil gambar. Tetapi membawa motor di Bali begitu mencabar kerana jalannya sesak dengan motor. Sekejap-sekejap akan dihon. Berhenti di lampu isyarat kena hon, nak membelok kena hon. Mulanya kami agak hairan dengan budaya membunyikan hon ini tapi bila sudah lama, sudah biasa. Agaknya kerana itu penunggang tidak sempat nak berhayal. Tiga hari bermotosikal, kami tidak jumpa langsung dengan kemalangan!

Petang kami meronda pula sekitar Kuta. Masuk shopping mall dan makan tengahari di KFC. Jam 5 baru kami dijemput oleh travel agent untuk melawat ke Uluwatu. Malam itu kami disajikan dengan makanan Sunda.
Salah seorang penari Kecak memakai kostum Monyet Merah
Ikan Guramin, masakan Sunda yang lazat


Denpasar, Bali
Bergambar dengan poster Ada Band di Hard Rock Cafe, Kuta, Bali
Pemandangan di Uluwatu. Di bawah itu laut.
Matahari terbenam di Uluwatu
Menyaksikan tarian Kecak




Hari Pertama di Bali 12 Dis 07

Kami bertolak 4.00 petang dan sampai di Bali 3 jam selepas itu. Kami tiba di Matahari Bungalow kira-kira 8.00 malam. Waktu di Bali sama seperti waktu di Malaysia. Yang berbeza cuma siangnya lebih panjang. Waktu Subuh di sini jam 4.15 pagi dan matahari terbit jam 5.30 pagi. Tetapi waktu bekerja tetap 8.00 pagi. Matahari terbenam jam 6.30 petang.

Sebaik check in kami meronda di sekitar Jalan Legian, Kuta. Malamnya memang sibuk terutama aktiviti berjualan dan minum-minum serta berdansa bagi mereka yang gemar berlibur. Kami sekadar menghabiskan masa dengan menyerap suasana di Kuta sambil keluar-masuk ke kedai-kedai yang masih beroperasi hingga tengah malam.
Di hadapan penginapan.

Sempat khatam novel Pelabuhan Kasih oleh Lily Suriani
Bilik yang bertemakan Bali.

Lebuhraya KL-Putrajaya sudah dibuka


Semasa saya berada di dalam teksi semasa pulang dari Bali, pemandu teksi memberitahu yang lebuhraya tersebut telah dibuka 2 hari lepas. Untungnya ia menjimatkan masa kerana perjalanan dari bulatan Kg Pandan ke KLIA hanya 30 minit. Sekarang ini lebuhraya yang banyak kontroversinya itu dibuka untuk umum dan berita gembiranya tiada tol lagi kerana masih dalam percubaan.
Seperti biasa, kami suami-isteri bukan boleh ada benda baru, kami akan cuba. Lalu pada hari Isnin tadi, kami merasmikan lebuhraya itu. Memang benar cepat dan selesa. Ada R&R di Seri Kembangan. Perjalanan yang selalunya mengambil masa hampir sejam dari pusat bandar ke Putrajaya hanya lebih kurang dua puluh minit. Kesesakan di Sg Besi dapat dielakkan. Yang beruntungnya tentulah mereka yang terpaksa berulang-alik dari KL ke Putrajaya setiap hari. Sesiapa yang pernah menempuh kesesakan dari Putrajaya hingga ke tol Seri Kembangan, pasti akan mengucap syukur. Tetapi persoalannya, berapakah harga tol yang sanggup anda bayar untuk menikmati kemudahan itu?

Santapan Di Raja : DYMM Tuanku Mizan




Berlangsung pada malam 4 Disember 2007 bertempat di KLCC, santapan di Raja bersama DYMM Yang DiPertuan Agong Sultan Mizan bersama Persatuan Perkhidmatan Tadbir & Diplomatik (PPTD). Tetamu Kehormat malam itu tentulah YAB Perdana Menteri dan Isteri.Inilah suasananya malam itu. Dalam kepenatan siangnya berperang dengan peperiksaan dan meraikan hari terakhir di IPIK, malam itu sempatlah juga Laila meraikannya bersama suami.

17 December 2007

Konvokesyen Hardy





Majlis ini berlangsung pada 11 November 2007 yang lalu di Kolej Universiti Islam Antarabangsa Selangor. Macam sekejap saja masa berlalu hinggakan tidak sedar Hardy sudahpun menggenggam segulung skrol di majlis konvokesyennya. Saksikan rakaman lensa yang menyaksikan betapa gembiranya Hardy dengan skrollnya.




Majlis konvokesyen ini tiada diserikan dengan pesta konvo. Jangan tertipu! Ini hari konvokesyen Hardy untuk kelas tadika Krista. Bertuahnya anak sekarang, belumpun masuk sekolah rendah sudah boleh memakai jubah.

Majlis ini istimewa kerana bukan Canselor yang menganugerahkan skrol tetapi ibubapa murid sendiri yang melakukannya. Satu simbolik bahawa pendidikan anak-anak seharusnya ibubapa yang memainkan peranan. Sekolah hanya sebagai pengantara dan ibubapalah yang memainkan peranan utama.

Petang itu kami disajikan dengan pertunjukan oleh anak-anak seawal usia 3 tahun yang menari. Huru-hara juga pentas dengan aksi anak-anak itu tetapi namanya juga anak-anak. Telatah mereka begitu mencuit hati. Saya begitu tersentuh dengan nyanyian patriotik dan I LOVE U yang ditujukan khas kepada ibubapa oleh anak-anak 5 dan 6 tahun. Begitu anak-anak ini sangat bersemangat menyanyikan lagu-lagu itu.

Saya bersyukur dengan tamatnya kelas tadika Hardy, seorang kanak-kanak lelaki yang baru telah dilahirkan semula. Hardy bermula sekolah agak lewat iaitu pada usia 6 tahun (disebabkan sakitnya dia hanya diasuh seorang oleh pengasuhnya sehingga umur 6 tahun). Jadi dia kurang bersosial dan lewat belajar secara formal dari kanak-kanak lain. Tetapi di akhir kelas tadikanya, dia sudah boleh membaca dengan agak lancar dan boleh menyelesaikan tugasan Matematik dengan baik. Dia juga sudah boleh bergaul dengan baik dengan kanak-kanak lain. Terima kasih kepada guru-guru Krista yang begitu komited mendidik anak saya. Semoga ALLAH merahmati usaha guru-guru ini.

Hardy dan bakal menantu yang telah ditempah Laila siang-siang, Aliya. Nampak sepadan tak?

12 December 2007

Pengumuman Cuti : Ke Bali!

Saya akan ke Bali dari hari ini hingga 16 Dec. Doakan saya baik-baik saja. Selamat pergi dan selamat kembali ke tanahair tercinta! Untuk itu saya tinggalkan anda dengan gambar-gambar percutian saya di Phuket tahun lepas.






LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...