09 May 2014

REPOST : Bali: Fakta dan Auta

REPOST : Latar Cinta Top Secret
First published : 10/2/2008

Kepada anda yang bercadang untuk bercuti ke Bali, harap-harap beberapa fakta tentang Bali ini akan membantu anda sepanjang masa anda di sana!
#Bom di Bali kedua-duanya diletupkan pada bulan Oktober. Sasarannya warga Inggeris yang sedang melepak di bar.
#Harga pakej-pakej percutian seperti pakej spa dan lawatan ke tempat-tempat menarik di Bali lebih murah semasa di Matta Fair dari dibeli di Bali.
#Bermotor di Bali satu cabaran yang besar kerana jalan raya yang sesak dengan motorsikal.
#Pemandu di Bali suka membunyikan hon.
#Peta Denpasar boleh dibeli di Metro, kedai konsep 24jam macam seven eleven.
#'Babi guling, nyaman dan menyegarkan' adalah pandangan biasa, ada di mana-mana.
#Bali terkenal dengan banyak kuil-kuil Hindu lama.
#Masyarakat Hindu di Bali memakai tanda dahi berwarna putih, jarang berwarna merah atau hitam seperti orang India di negara kita.
#Ramai lelaki Bali memakai destar seperti songkok dan berkain batik.
#Harga suratkhabar di Bali adalah Rp 10000 bersamaan dengan RM3.60 dan diterbitkan seminggu sekali.
#Budaya membaca suratkhabar jarang dilihat. Kebanyakan masyarakat mengisi masa dengan berbual dan berkumpul sesama mereka.
#Pendapatan perkapita penduduk Bali adalah Rp 100000 ataupun RM360. Jumlah ini sama dengan harga sebidang kain yang saya lihat dijual di salah sebuah kedai cenderamata di Jalan Legian.
#Bawa wang secukupnya kerana anda akan kerugian wang dalam jumlah yang banyak jika ditukar di sini. Elakkan dari menukar wang di mana-mana kedai tukaran asing yang beroperasi di deretan kedai kerana kadar caj perkhidmatan yang tinggi.
#Bahasa Indonesia berbeza dengan bahasa Malaysia kerana orang Indonesia menggunakan bahasa peringkat tinggi . Contohnya seorang Pakcik pernah berpesan kepada saya supaya membetulkan pedal pemijak kaki kerana katanya nanti kaki saya akan sengsara. Saya ketawa setiapkali mengingatkan bahasa mereka yang begitu tinggi itu.
#Air minuman hanya ada satu jenama di Bali tidak seperti di Malaysia yang ada beribu-ribu jenama air minuman hinggalah ke air mineral. Saya tersilap beli kerana ingatkan air mineral tetapi air isotonik yang diisi di dalam bekas air mineral di sini.
#Teknologi sos cili tidak sampai lagi di sini. Rasa sos cilinya seperti cili giling. Kalau anda tak boleh makan tanpa sos cili, maka bawalah sos cili paket dari sini. Di Bali ia dipanggil sambal cili.
#Air milo kotak tidak dijual banyak dan sukar mencarinya. Penggemar milo boleh membeli air susu coklat sebagai pengganti.
#Hanya segelintir penyanyi Malaysia yang dikenali di Indonesia seperti Amy Search, Siti Nurhaliza dan Sheila Majid. Berbeza dengan penyanyi dari sana yang memang terkenal berlambak-lambak di Malaysia.
#Lagu-lagu dari Kumpulan Dewi-Dewi selalu dimainkan di sana. Malah kedatangan Dewi-Dewi ke Malaysia saya ketahui dua minggu awal dari salah seorang pekerja di Jalan Legian. Kedatangan mereka ke Malaysia hanya diwar-warkan seminggu selepas kepulangan saya ke sini.
#Untuk membezakan pelancong perempuan Indonesia dan Malaysia tidak sukar. Orang Malaysia memakai tudung bawal sedangkan orang Indonesia memakai tudung manik (yang biasa dilihat dalam sinetron mereka).

2 comments:

Abang Long said...

Salam hormat.

Emel jemputan telah dikirimkan, program lawatan oleh Kelab Peminat Novel ALAF 21.

Harap dapat meluangkan masa.

TERIMA KASIH

laila kamilia said...

oh ye....rajinnya kelab yer.insyaAllah jika tiada aral akan turut sama memeriahkan...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...