22 December 2008

Surat Cinta


Surat cinta? Saya berani bet orang zaman sekarang dah tak main dah dengan benda-benda kuno dan outdated macam ni... Zaman sekarang zaman canggih-manggih ni orang guna emel dan SMS...lagi cepat dan pantas... Tut tut tut dah sampai...taip lagi... Tut tut tut dah sampai...ataupun YM atau guna FB, Frienster etc yang sesuai dengan teknologi sekarang...

Tapi yang tak syoknya, seni surat cinta itu tak ada...tak bestla tak ada feeling....Dulu-dulu jenuh bertunggu pintu bertunggu tangga demi nak mendapatkan surat kekasih. Pakcik posmen tu memang orang yang paling ditunggu...Surat pulak berkajang-kajang.... Siap sembur minyak wangi atau bedak lagi... Siap lipat macam-macam... Siapa ada seni, bakar tepi surat dengan ubat nyamuk...Macam-macam untuk impress kekasih hati...Lepas tu kantoi dengan mak sebab surat cinta simpan bawah katil dalam kotak....hehehe.

Bila nak baca tarik kotak, sepuluh kali baca tak jemu-jemu. Habis baca simpan bawah bantal....termenung sekejap...ambil feel dan ambil balik surat tu... Bila break dengan kekasih tu mulalah ada sesi bakar-membakar surat cinta... Siap gambar kekasih dia minta balik.... Jenuh pula nak pos...

Itulah penangan surat cinta....

Orang sekarang mesti guna emel....simpan dalam peti masuk...ada juga yang print tapi excited dia mesti tak sama macam tunggu posmen hantar surat cinta kan...

Ada sorang adik tu bagi saya baca surat cinta dia...dia kata kat saya, surat cinta bodoh... Eh ada ke surat cinta bodoh? Bagi saya tak ada istilah surat cinta bodoh...Surat cinta adalah luahan hati seseorang pada seseorang yang lain...lalu di mana bodohnya. Sekalipun kita geli geleman membaca surat cinta dari seseorang...itu tetap tidak dinamakan surat cinta bodoh... Tak pernah baca surat cinta geli-geleman...hehehe malangnya nasib anda....

ps: surat cinta geli-geleman tu surat cinta yang menggunakan bahasa yang melankolik, syahdu syahdan....umpamanya 'sudah lama tidak bertemu denganmu hingga aku termimpi-mimpi bayangmu, bagai terdengar-dengar mersik suaramu bak buluh perindu...etc...

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...