30 December 2009

Bukan Hannah Montana tapi Hana Montella

pertama kali di dalam salji...rilek langsung tak meragam

Sudah 4 bulan rasa macam sekejap saja...Tapi Hana saya semakin membulat dan menembam. Tiada tanda-tanda hendak meniarap tapi tanda-tanda hendak makan tu adala... Hehe.



gambar Hana Montella yang sempat dirakam sepanjang usia 3-4 bulan


Seperti biasa, dia masih tidak boleh berenggang dari mamanya. Waktu tidurnya juga kadang-kadang membuatkan saya pening kepala. Pernah dia hanya tidur jam 9.00pagi. Jadi si anak semakin montel dan si ibu semakin melidi.... Saya sedang memikir cara untuk Hana dapat minum susu dari botol sebagai persediaan untuk pulang ke Malaysia. Bila pandang...kesian pula hendak ditinggal kerja nanti. Bolehkah Hana ni dijaga orang kalau sebelum ini dia hanya kenal mama, abah, Abang Long dan Abang Ngahnya? Haha! Hakimy kata, "Siapa kacau Hana, Kimy puk dia...."Haha!

27 December 2009

Jordan Thomas CNN Heroes 2009

Tengok bagaimana bersungguh-sungguhnya cikgu pendidikan khas nak bagi anak murid dia menang bersukan. Siap pegang tangan bagi air masuk dalam botol. Cikgu yang seorang lagi pegangkan botol dan siap bagi motivasi supaya anak muridnya penuhkan botol air tu. Bila hari sukan, cikgu pun sama penat sebab kena berlari bersama murid. Pandangan ini tak akan dilihat pada murid biasa...kerana itu mereka dipanggil murid istimewa.

Semalam hati saya terusik. Ya, saya sudah lama tidak memandang anak-anak istimewa dan membelai mereka. Sudah lama saya tidak bertentang mata dan berkongsi cerita dengan mereka. Mendengar kisah-kisah indah mereka semalam atau sekadar berkongsi cerita di alam fantasi mereka. semakin dekat detik terakhir cuti saya, saya semakin merindukan anak-anak murid saya...

Mungkin benar saya terlalu sensitif lalu kerana sensitif itu, saya terjun ke bidang pendidikan khas? Saya tidak tahu apa perasaan anda tatkala memandang anak-anak kurang upaya ini. Saya tidak tahu apa perasaan anda tatkala anda dapat menyentuh tangan, bertentang mata dan berkongsi cerita sedih mereka. Cuma yang saya tahu, saat tangan saya menyentuh tangan, bertentang mata dan mengusap rambut mereka....saya hanya mahu yang terbaik untuk mereka...

Oh Tuhan! Semalam air mata saya menitik bila melihat video CNN Heroes yang mengangkat hero sebenar seluruh dunia dengan cerita ketabahan dan kekentalan hati mereka menempuh dugaan hidup. Bagaimana mereka mengubah persepsi kehidupan yang seolah-olah telah berakhir kepada satu kehidupan baru yang lebih bermakna, malah kemudiannya berjaya membantu orang lain menggapai dimensi baru kehidupan.


Sekilas bayang Jordan Thomas yang menggunakaan kaki prostetik kerana kemalangan semasa memancing...saya terbayangkan wajah seorang anak murid saya yang bertongkat dua ke sekolah. Kakinya lemah dan dia harus menjalani fisioterapi. Tapi itu tidak menghalangnya datang ke sekolah setiap hari. Walau kadang-kadang dia jatuh, dia akan berusaha bangun semula dan terus melangkah. Ya, saya harus belajar banyak dari anak-anak syurga yang kuat semangat ini untuk meneruskan kehidupan. Jika mereka yang serba kekurangan tahu apa nilai ketabahan, apatah saya yang sihat walafiat ini.

Jordan Thomas mewujudkan dana untuk anak-anak yang kehilangan kaki akibat trauma. Sehingga kini sudah hampir USD400,000 dikumpulkan bagi tujuan ini. Jordan Thomas bukanlah seorang muslim. Ya,rasanya semua calon CNN Heroes bukan muslim. Seperti kata teman saya Mardhiyah semasa kami berdiskusi tentang betapa baik dan profesionalnya jururawat di sini melayan pesakit yang memang berbeza dengan layanan di Hospital Kerajaan di Malaysia (walaupun tidak semua yang tidak profesional. Adik ipar saya seorang jururawat yang baik dan manis...hehehe), "Jika mereka Muslim tak tahulah berapa besarnya pahala mereka." Lalu hati saya tertanya, tak adakah orang muslim yang memang dermawan seperti calon-calon CNN Heroes?

Adakah orang muslim tiada menakjubkan dalam memberi amal hingga tiada yang boleh dicalonkan dalam CNN Heroes atau sebenarnya CNN tidak mahu mencalonkan orang muslim? Daripada saya mencari-cari kesalahan orang, lebih baik saya nilai diri saya terlebih dahulu.....
ps-kepada teman-teman yang akan habis cuti....selamat kembali mengajar...

22 December 2009

2010 Tahun Baru Wajah Baru...

Bagi yang selalu berkunjung ke rumah maya Laila, pasti akan berasa pelik dengan wajah baru rumah saya. Ya! Tahun baru dengan wajah baru..tapi belum siap lagi ni dan masih dalam proses ubahsuai...Jangan batuk-batuk ye kalau masuk ke rumah yang sedang diubahsuai ni...

21 December 2009

Koleksi Kenangan Abadi

Baru-baru ini, semasa terfikir hendak mengabadikan gambar-gambar sendiri untuk kenangan, saya telah terjumpa dengan penjual yang boleh merealisasikan apa yang ada dalam kepala saya ni. Saya belum lagi berjumpa dengan penjual dari Malaysia yang boleh membuat barang personalised seperti yang saya inginkan. Yang saya pernah jumpa personalised kalendar atau poskad, penanda buku, pen dan Tshirt. Itupun jika mahu, saya harus menempah dalam kuantiti yang banyak. Kalau hendak tempah hanya satu barang, harganya sangat mahal dan tidak berbaloi.
Tapi penjual yang saya jumpa ini boleh membuat personalised jam yang saya mahu walaupun hanya satu dengan harga yang berpatutan, sesuailah bajet saya. Lalu tanpa membuang masa, inilah hasilnya. Sebuah jam dinding yang saya hendak letak di dalam bilik Hana dan seutas jam tangan gambar hari raya kami sekeluarga.
Gambar di dalam jam dinding itu gambar Hana baru beberapa minit dilahirkan. Di dalamnya saya letak nama dan masa serta tempat dia lahir. Saya rasa bila Hana besar nanti tentu dia suka tengok gambarnya sendiri. Harga jam ini hanya RM60.00 termasuk kos penghantaran. Kalau dalam Euro hanya Euro12.00 sahaja, tidaklah terasa mahal sangat. Kalau dalam RM pun rasanya bukanlah mahal sangat berbanding dengan dapat mengabadikan detik bersejarah dalam hidup. Bak kata iklan MasterCard, PRICELESS.

Satu lagi yang saya tempah ialah jam tangan Italian Charm stainless steel menggunakan Japanese Movement. Yang ini murah saja... hanya RM35.00 (Euro7.00) termasuk penghantaran. Yang bagusnya, harga barang yang saya nyatakan tadi termasuk harga kos handling and shipping ke seluruh dunia.
Ini koleksi peribadi saya, tapi kalau ada siapa-siapa yang nak tempah, saya boleh tolong tempahkan. Emel saya di lailakamilia@yahoo.com .

Cantikkan jam saya? Saya sudah terfikir hendak menempah jam menggunakan design cover novel terbaru saya nanti untuk pembaca bertuah novel terbaru saya yang belum siap-siap lagi ni! Haha!

15 December 2009

Berhati-hati Terima Emel

Pertamanya saya memohon maaf kepada semua teman-teman yang berada dalam senarai emel saya. Sudah dua kali emel saya digodam oleh spam/virus yang sama. Habis semua alamat emel yang ada dalam simpanan saya dihantar oleh spam/virus ini. Saya memang malu juga kerana mungkin ada yang menganggap saya menghantar emel untuk mengajak mereka berbisnes. Seperti mereka, saya juga 'panas' kalau mendapat emel dari sesiapapun untuk mengajak berniaga. Bagi saya undangan berniaga ini biarlah kalau hati kita memang hendak terlibat. Jika kita tak hendak mengapa mahu dipaksakan?
Jadi jika ada anda terbaca di sini, saya dengan rendah diri memohon maaf atas kesulitan yang disebabkan oleh spam/virus itu. Mungkin anda percaya ia datang dari saya lalu klik dan tetiba emel andapun sama dijangkiti virus.
Akibatnya kedua yang membuatkan saya memang sakit hati, habis semua alamat emel saya hilang. Jadi, salah satu sebab saya tidak menghantar emel kepada kawan-kawan kebelakangan ini (selain sibuk yang bukan-bukan) adalah kerana saya tiada emel anda. Jadi, jika rajin, hantarlah emel kepada saya, sekadar untuk hai! supaya saya boleh menyimpan kembali alamat emel anda.
Selain dari hal saya ini, yang rasanya tidaklah berapa ganas jika nak dibandingkan dengan emel seorang yang saya kenali ini. Kebetulan abang menerima emel dari beliau yang mengatakan dia kehilangan dompet kerana kecurian dan meminta dimasukkan jumlah duit dalam pound kerana berada di UK menghadiri seminar. Jadi disebabkan kehilangan itu, beliau tidak boleh membayar bil hotel etc. Memang orang yang menghantar spam ini terror kerana dia boleh memperdaya penerima yang mungkin percaya emel itu datangnya dari kawan kita. Tapi yang membuatkan rang yang buat spam ini kurang cerdik ialah dia tidak tahu bahawa jika pegawai kerajaan menghadiri seminar atas tugas rasmi, semua bil hotel etc dibayar oleh kerajaan melalui Local Order atau LO. Jika benar, dia harus membayar sendiri atas sebab tertentu, pastinya dia tidak menghantar emel kepada kita meminta tolong dibayarkan bil-bilnya.
Satu lagi yang merbahaya adalah meminta kita menanda di pautan link untuk ke bank kita dengan mengatakan ada masalah dengan akaun bank kita. Bank tidak akan meminta kita klik link tetapi kita harus log in di web itu terus. Hati-hatilah. Pesanan ini untuk diri saya dan anda di sana. Orang menipu memang ada di mana-mana.
Seperkara yang saya belajar dari spam/virus yang menyerang emel saya ini. Saya tahu apa tanggapan teman-teman kepada saya! Sesungguhnya saya bangga punya teman-teman seperti anda!

11 December 2009

Maafkan aku....

Katamu "Has, aku sakit..."
Kataku " Aku tahu...."

tatkala dikhabarkan
alamku terasa bergoncang
tabir mataku kelam
yang kunampak hanyalah
manusia bersama bayang

maafkan
kerana menjadi orang terakhir yang mendapat khabar
maafkan
kerana tiada di sisi saat kau memerlukan
maafkan
kerana hanya mampu menitipkan doa

terlalu lama rasanya kita tidak bergurau senda
apatah berbicara empat mata
kau dengan kesibukan hingga lupa malam siang
dan aku
kesibukan yang bukan-bukan
terlalu lama rasanya tidak mendengar suara
hingga lewat mesin panggilan
suaraku sudah kau terlupakan

maafkan aku
kejauhan membuatkan aku terbatas
walau bukan menjadi alasan
untuk kita menjalin kemesraan

maafkan aku
maafkan aku
maafkan aku
kukira saat ini
jika aku berada di sana
kugenggam jemarimu
bersama kita harunginya
berdua...

Lailakamilia
Berlin
10 Disember 2009
Teman...
Moga Allah tidak mengujimu lebih dari kemampuanmu...

10 December 2009

Apakah Ada Beda

Semalam

pendengaranku terasa aneh

apakah tersalah dengar

atau memang tiba-tiba pendengaranku jadi salah



Kau nyatakan abang

Apakah ada beda

jika apa yang kau nyatakan hari ini

itu benar



Adakah ada beda

jika apa yang kau nyatakan hari ini

bisa merubah apa-apa

kenyataan hari ini



Sebetulnya

seharusnya kau nyatakan

berbelas tahun lepas


kau harus tega

atau seharusnya kau diamkan saja

sepertinya aku tidak pernah tahu

apa-apa



lailakamilia

berlin

8 Disember 2009

05 December 2009

KEMBARA EROPAH: Bratislava, Slovakia






Bratislava, Slovakia! Rasanya entri ini sudah lama tersimpan di dalam draft list post saya. Kesibukan saya pada beberapa perkara membuatkan saya tidak sempat untuk menulis catatan kembara saya ini. Namun semalam semasa menonton siaran langsung undian Piala Dunia Afrika Selatan 2010, semasa undian untuk Slovakia, saya berazam untuk menulis entri ini hari ini di celah-celah kesibukan saya.
Tidak banyak tentang negara ini yang diketahui di internet. Mungkin kerana ia masih mengamalkan konsep negara tertutup (negara bekas komunis). Ia sebuah negara yang masih baru kerana hanya mendapat kemerdekaan dari Czechoslovakia pada 1 Januari 1993. Jadi pada pandangan saya, berbanding dengan negara EU yang lain, Slovakia masih 'sedang membangun'. Walaupun pelancong boleh menggunakan transaksi matawang Euro, matawang Slovakia (Slovenska Koruna) masih juga digunakan.
Slovakia merupakan negara yang tiada sempadan air di mana sekelilingnya di kelilingi negara-negara jiran. Vienna dan Bratislava memang tidak jauh. Jika menaiki bas, perjalanannya hanya kira-kira satu setengah jam. Mungkin kerana itu, Ryan Air menawarkan penerbangan ke lapangan terbang Bratislava bagi mereka yang hendak ke Vienna.
Semasa kami tiba, setelah menyimpan bagasi di stesen keretapi (masih menggunakan kaedah lama iaitu penjaga bagasi berbanding mesin), kami tidak tahu hendak ke mana! Memang kami sesat! Patutlah semasa hendak ke sini semasa menggoogle map untuk subway tidak ada di dalam internet. Rupanya Bratislava tidak ada subway. Hanya ada bus tram. Jadi tengahari itu jalan raya memang agak sesak, terpaksalah bersabar.
Kami mencari info destinasi perlancongan tetapi tidak ada. Sementelah bahasa Slovakia ini lebih mirip Czech dan Hungary. Susahlah kami nak main teka-teka jika macam Deutsche. Mujurlah kerana Pah Bedah saya ni digunakan pada masa dan situasi yang betul. Berkonsepkan malu bertanya sesat jalan, maka saya pun mengambil peluang bertanya kepada seorang orang tempatan yang bekerja di syarikat pelancongan rasanya (kerana dia ada banyak map Bratislava), dapatlah kami berjalan-jalan di sekitar Bratislava hari itu. Kami ke Istana Bratislava juga jalan-jalan di sekitar Old Town dengan menaiki Tram. Jam 7.00 malam, kami harus kembali ke stesen keretapi untuk meneruskan perjalanan ke Budapest, Hungary. Semasa menunggu keretapi malam itu baru perasan ada kaunter perkhidmatan pelancongan di situ!

02 December 2009

Kegilaan Facebook


Facebook telah mengumumkan bahawa jumlah penggunanya telah mencecah 350 JUTA! Satu angka yang sangat tinggi untuk laman web yang baru sahaja berumur 5 tahun sejak diasaskan oleh pengasasnya Mark Zuckerberg (Zuckerberg adalah nama dalam Deutsch bermaksud "Gunung bergula") pada 4 Februari 2004.

Zuckerberg mencipta laman web Facebook ketika beliau belajar di Harvard University untuk rakan2 di universitinya berhubung. Ketika itu web itu cuma terhad untuk pelajar Harvard University sahaja, namun populariti laman web tersebut telah berkembang ke kolej dan universiti lain sekitar US dan akhirnya merebak ke seluruh dunia.


Antara Fakta Menarik Facebook

Nama asal web tersebut ialah Facesmash

September 2008 Business Weeks mentaksirkan Facebook bernilai antara USD3.5 billion ke USD5 billion!

Yahoo!, Google dan Microsoft pernah berusaha untuk membeli Facebook secara tetapi tidak dijual oleh pengasasnya.

Seorang jutawan tidak dikenali pernah menawarkn USD750 juta untuk memiliki Facebook tetapi ditolak.

Facebook diblok di beberapa negara seperti Syria, Iran dan Vietnam.

Domain Facebook dibeli dengan harga USD200,000

Setiap hari purata 24 juta gambar diupload ke Facebook


Saya mengenali Facebook sejak setahun yang lalu. Itupun setelah berada di bumi Berlin ini dan diperkenalkan oleh abang yang awal lagi telah mengenali facebook ketika di Malaysia, namun hanya aktif berfacebook setelah sampai di sini. Kesibukan kerja di Malaysia menghalang kami untuk berfacebook. Namun, chain of networking dalam facebook semakin bertambah dari hari ke hari. Ada nama yang saya tak kenal juga meminta untuk di add, saya add kerana mungkin pembaca novel saya. Ada juga yang saja2 nak add tetapi tidak baca novel dan langsung saya tidak kenal. Ada seorang kawan saya di sini ter add seseorang yang meminati kaum sejenis... pening kepala dia dibuatnya...;)

Penangan facebook memang sukar dibuang. Hari2 tanpa membuka laman web tersebut seakan hari tanpa televisyen agaknya. Namun kalau diambil yang positifnya juga banyak. Dengan facebook saya dapat berhubung semula dengan kawan sekolah rendah saya yang tidak pernah saya ketemu sejak tamat sekolah rendah dahulu. Dengan facebook juga saya dapat dengar keluhan isihati rakan-rakan, dapat reunion dan lain-lain manfaatnya.

Kalau kita pandai memanfaatkan facebook, Insyallah bermanfaatlah ia untuk diri kita. Cuma, jangan terlalu taksub dengan aplikasi yang kadang-kadang banyak membuang masa kita. Carilah yang positif dalam laman web tersebut untuk kehidupan kita di masa kini dan bekalan akan datang.

Selamat berFacebook.

30 November 2009

3 bulan? Macam dah lama...

Hana dengan 'mak' di Rumah Malaysia

Hana sudah boleh teman mama shopping

Hana dengan hobi baru menghisap jari


Hana sudah meronda ke Tembok Berlin

Satu lagi hobi Hana, tengok TV

Atas riba abah pun sedap hisap jari...

Rasa macam lama............sangat dah dari Hana lahir tapi dia baru 3 bulan.... Hana saya bertambah montel.... tapi saya suka lagi-lagi kalau dia ketawa. Ruas jari dengan kaki dia memang geram tengok, berbuku-buku. Kalau goreng ni memang sedap...hehehe memang geram... Cuma satu aje yang sedikit 'merisaukan' saya... adakah kerana ketembamannya, tiada tanda-tanda menunjukkan dia mencuba untuk kemahiran meniarap...hehehe. Oh! Hana...

Aidiladha 2009


bergambar kenangan bersama Kak Ami dan Mar di Rumah Malaysia
Ini tahun pertama saya berhari raya Aidiladha di Berlin walaupun tahun lepas sepatutnya saya sudah merasakan suasananya. Semuanya gara-gara saya baru berpindah dan orang Ikea hendak menghantar barang yang dibeli ke rumah tanpa masa yang tepat. Sudahnya saya dan anak-anak hanya 'beraya' di rumah dan mendengar cerita raya kawan-kawan saja. Abang kebetulan ada kuliah hari itu.
Tahun ini walaupun sambutannya tidaklah semeriah Aidilfitri (diukur dari segi bilangan kehadiran tetamu dan makanan) alhamdulillah disambut kami dengan seadanya. Disebabkan cuaca tidak berapa baik (suhu semakin sejuk), ramai yang demam. Jadi sambutan di Rumah Malaysia tidaklah ramai, begitu juga sambutan kami di Kampung Wedding. Apapun, kami merasa juga makan sedap-sedap bersama kambing panggang!

26 November 2009

Selamat menyambut Aidiladha

Salam dari Berlin!

Kepada semua pengunjung blog, kami sekeluarga ingin mengucapkan Selamat Menyambut Aidiladha.... Berhati-hati di jalan raya. Selamat Berqurban dan Bersedekah!
Kelebihan 10 Zulhijjah

Diharamkan berpuasa kerana Hari Raya Aidiladha.
Barangsiapa berkorban dengan satu ekor haiwan pada hari itu maka setiap ttisan darah yang mengalir dari tengkuk haiwan itu menghapuskan dosanya dan dosa ahli keluarganya.
Barangsiapa yang bersedekah dengan memberi makan kepada fakir miskin atau bersedekah pada hari itu maka ia akan dibangkitkan oleh Allah dengan aman sentosa dan berat timbangan amalannya lebih berat dari Bukit Uhud di Madinah.

23 November 2009

Santai Sejenak-Pengawal Vatican City yang menarik!

Gambar ehsan Azman. Saya tak sempat ambil gambar mereka masa di sana.

Menarik pakaian mereka, macam badut atau penari. Pakaian mereka macam kostum dalam filem atau pementasan teater kan? Saya rasa tak ada pengawal yang pakaiannya begitu unik sebegini dalam dunia ni....

17 November 2009

Selamat Bercuti! walaupun ada yang tak bercutipun....


Kepada semua guru-guru dan pendidik dan lain-lain jawatan tak rasmi seperti di atas.... Selamat bercuti mulai minggu depan...

12 November 2009

365 Tage im Berlin III- in memories


Keluarga besar Berliners semakin menguncup. Serang demi seorang pulang tapi tiada yang datang. Kak K, Effa, Khadijah, Muz dan Fida, Rizal, Suhaimi, Reduan, Abang Sidi, Naseer dan paling terkini Naz dan Emy yang pulang Ramadhan tadi.

Teringat saya semasa mula-mula kaki menjejakkan kaki ke Berlin, Mar dan Rizza bersusah-susah datang ke rumah kami di Iranische semata-mata mengajak kami makan nasi di Al Reda. Hendak tunjukkan tempat makan. Fida pula tunjukkan saya di mana hendak membeli barang-barang masak. Dari Leopoldplatz ke Vin Loi hinggalah ke Pasar Turki. Muz dan Fida juga menunjukkan kami cara mendaftarkan Hardy ke sekolah. Naz dan Emy bawa kami pusing-pusing untuk tengok Saturn tempat menjual barang elektrik. Masa tu kami nak cari seterika. Hingga ke malam mereka menemankan. Itu belum cerita bagaimana bersusah-payahnya ketiga-tiga keluarga ini membuat persiapan membantu kami tiba, menjemput di lapangan terbang dan menjamu makanan.

Kesemua mereka yang pulang ada kenangannya yang tersendiri bersama kami. Terlalu panjang catatan saya jika hendak ditulis di sini. InsyaAllah ia akan kekal menjadi satu memori yang abadi.....

KEMBARA EROPAH: Vienna, Austria

Saya memohon maaf kerana berjanji mahu menghantar entri Vienna pada 8 November tetapi baru hari ini berkesempatan melaksanakannya. Kepada anda yang tertunggu-tunggu, saya benar-benar memohon maaf. Sepanjang minggu saya hibernasi dari blog, saya terlalu sibuk untuk menulis entri Vienna ini.

Vienna, Austria. Sebut saja negara Austria, yang terbayang di kepala tentunya pelakon terkenal yang sudah jadi Gabenor di Amerika Syarikat, Arnold Susahnakeja itu... Vienna atau Wien, bandaraya yang mendapat tempat pertama, bandaraya yang paling ingin diduduki di dunia menggantikan Geneva, Swiss dalam tinjauan terkini tahun ini. Apa yang menariknya Vienna hingga berjaya menewaskan beberapa ibukota terkenal dunia? Tentunya kos sara hidup yang berpatutan dan suasananya yang tenteram, pada pendapat peribadi saya.


Stephansplatz
Kami bertolak dari Munich, Jerman ke Vienna pada petang sekitar jam 7.00 malam. Kembara kami menaiki keretapi dari Munich ke Vienna mengambil masa kira-kira 4 jam setengah. Hampir tengah malam baru kami tiba di Vienna mujurlah hotel penginapan kami tidak jauh dari stesen keretapi. Jadi berpandukan GPS, mudah saja kami berjalan menuju ke hotel yang letaknya betul-betul di hadapan stesen tram.


Parliament
Kami tidak punya banyak masa di Vienna kerana keesokan harinya kami harus bergerak ke Bratislava, Slovakia. Jadinya masa satu hari yang ada harus dimanfaatkan dengan sebaik-baiknya. Kami bermula dengan berjalan-jalan di sekitar Stephensplatz. St Stephen's mempunyai struktur binaan yang unik. Teringat saya pada bumbung Perpustakaan Negara yang mirip sepertinya. Orang memang ramai semetelah di situ merupakan kawasan tarikan pelancong. Satu perkara yang sukar dicari di sini adalah kedai cenderamata terutama yang menjual pada kadar yang berpatutan. Kami jumpa satu kedai di hadapan sebelah kanan St. Setphen's menuju ke Hofburg Palace. Harga sehelai T Shirt kanak-kanak sekitar Euro16. Itulah yang termurah!

Kunsthistorisches Museum
Kami kemudian mengambil tram kerana hendak melihat persekitaran Vienna dengan lebih dekat. Dengan tiket sehari yang dibeli, semua kenderaan awam (kecuali tram khas Ring yang berpusing ke semua tempat-tempat menarik sekitar landasan tersebut). Mula-mula kami tersesat hingga masuk ke kawasan luar bandar. Tetapi memberi peluang kepada kami untuk melihat Vienna dengan lebih dekat. Tidak ada beza dengan Kuala Lumpur, di kawasan suburbannya kelihatan aktiviti berjualan begitu aktif. Kawasan yang kami tersesat itu kelihatannya seperti kawasan pendatang Turki. Orang Turki ada di mana-mana di Eropah ni.


Spanish Riding School
Kami berhenti rehat di hadapan Parlimen sebelum ke Rathaus (Dewan Bandaraya). Hujan renyai-renyai pagi itu dan malamnya ada konsert istimewa, saya tidak pasti meraikan apa tapi di kawasan hadapannya memang orang begitu ramai. Gerai-gerai makanan antarabangsa dibuka. Kami kemudian terus ke Belvere Schloss ataupun Istana Schloss yang mengikut peta satu jalan dengan tempat kami hendak makan tengahari, sebuah restoren halal India. Tetapi malangnya sebaik sampai, restoren itu dibuka sehingga jam 2.00 sahaja dan hanya dibuka semula jam 5.00 petang. Lalu dengan perut yang lapar, kami ke Westbahnhof untuk membeli tiket keretapi ke Bratislava esok. Malangnya, tiket keretapi dijual pergi-balik dan tiada sehala. Aduh! Pening kepala. Macam-macam pula. Tiket dua hala tentu lebih mahal dari tiket sehala tetapi mungkin disebabkan Vienna-Bratislava tidak jauh (kira-kira 60km saja) maka tiket yang dijual dua hala. Mujur pula ada restoren makanan Turki yang menjual kebab. Alhamdulillah. Hilang lapar kami bergambar di istana Belvere. Sudah kenyang baru dapat ilham membeli tiket bas sahaja ke Bratislava. Bukan kami tidak bersedia membeli tiket dari Berlin tetapi negara bekas komunis ini masih tertutup. Tiada carian internet yang boleh dijadikan panduan.

Kami menaiki keretapi bawah tanah ke Schonbrunn Schloss (yang mempunyai rating tempat paling disukai oleh pelancong tetapi saya lebih suka Belvedere lagi). Mungkin kerana istana ini sudah ditukar menjadi muzeum dan pelancong barat suka ke muzeum. Sebelum pulang, kami bergambar dari jauh di Karlskirche (kaki sudah tak larat hendak berjalan lagi). Satu hari yang penuh dengan aktiviti (lebih banyak duduk berehat sebenarnya sebab perut berat...hehe). Tak sempatla ke Opera State House yang terkenal dengan Mozart. Badan betul-betul sudah letih.

09 November 2009

365 Tage im Berlin II: Meine wertvollen Erinnerungen

Sepanjang setahun di Berlin, inilah 3 perkara yang paling manis untuk dikenang...... Ia akan menjadi tanda kenangan terindah di bumi Berlin....


Bond 007 Premiere : Quantumn of Solace; 3 November 2008
Peluang bertemu muka, bergambar dan mendapat tandatangan James Bond, Daniel Craig semasa tayangan perdana di Berlin. Kami sekeluarga merasakan sendiri bagaimana suasana di red carpet.

Daniel Craig menandatangani autograf. Sila lihat entri terdahulu tentang pengalaman saya di red carpet dan bertentang mata dengan James Bond 007.

Lawatan Dr. Muhammad Asri ke Berlin; 19 Januari 2009

Alhamdulillah di majlis ilmu di rumah teman Mar semasa kunjungan Dr. MAZA amat memberi manfaat kepada kami sekeluarga. Berpeluang bertukar pandangan dan bertanya tentang permasalahan agama terutama tentang ibadah solat dan makanan semasa berada di luar negara sangat saya hargai. Berita tentang penangkapan Dr. MAZA beberapa minggu lepas benar-benar mengejutkan saya. Saya berdoa semoga beliau dipermudahkan urusan oleh Allah menghadapi ujian kehidupan.

Mengambil peluang bergambar bersama ustaz MAZA. Sila baca entri saya terdahulu tentang pengalaman majlis ilmu bersama Yang Berbahagia Dr. MAZA.


Kelahiran Hana Nurein Fadly; 30 Ogos 2009

Hana Nurein Fadly. Sebaris namanya membuatkan saya tersenyum senang. Dialah anugerah Allah yang tidak ternilai buat kami sekeluarga. Ramai yang bertanyakan pengalaman bersalin di Jerman ni. InsyaAllah di suatu hari nanti akan saya kongsikan.

Gambar terbaru Hana. Untuk Hana, satu kategori istimewa hadiah mama untuk permata hati dalam blog ini.

Saya boleh tersenyum lebar pulang ke Malaysia!

07 November 2009

Sempena 20 Tahun runtuhnya Tembok Berlin

Ini gambar yang saya rakam tahun lepas semasa melawat ke saki-baki peninggalan Tembok Berlin (lihat entri saya terdahulu tentang Tembok Berlin). Tahun ini genap 20 tahun Tembok Berlin diruntuhkan. Tahun ini Tembok Berlin dimuralkan semula. Memang cantik hasil kerja artis-artis yang melukisnya tetapi saya masih belum berkesempatan ke sana walaupun agenda telah lama ada di kepala. Jadi sempena 20 tahun runtuhnya Tembok Berlin yang menjadi simbolik penyatuan sebuah negara, macam-macam acara telah dirancang bagi meraikannya. Stesen TV CNN telah membuat liputan istimewa memperingati tembok ini. Bagi mereka di Malaysia bolehlah membaca tulisan rencana dari wartawan Kosmo! Nur Aishah Mohd Amin yang disiarkan di Kosmo! hari ini di ruangan Rencana Utama.
Bagi mereka di Malaysia yang berminat hendak menyimpan serpihan batu Tembok Berlin, sebagai tanda mata, InsyaAllah akan saya usahakan dalam sedikit masa lagi.

05 November 2009

Salji pertama tahun ini

"Mama, hujan!" kata Hakimy tengahari tadi sekitar jam 1.15 petang. Saya menjenguk di dapur. Kenapa nampak pelik sangat hujan ni, lebat ke? Saya berkata di dalam hati. Oh! Rupanya salji sudah turun!

gambar di hadapan rumah kami

daun berguguran di sini sana

kanak-kanak balik sekolah basah tapi seronok bukan main dapat main salji pertama


masa ni tengah lebat

Hakimy tersengih-sengih sebab memang dia menanti salji

Tidak seperti tahun lepas, tahun ini Autumn sudah sejuk dan turun salji. Tahun ini dijangka salji akan turun lebih lebat dan kerap dan lebih sejuk.... Adakah boleh lawan suhu terendah -20 degree seperti tahun lepas? Kita tengok saja. Yang pasti bila Winter datang, semua orang akan simpan bekalan makanan banyak-banyak dalam rumah sebab malas hendak keluar. Perut asyik selalu minta diisi. Masa hibernasi sudah tiba tetapi kerja-kerja saya semakin bertimbun. Inilah salji terakhir kami di Berlin. Pastinya ada macam-macam agenda hendak dibuat. Saya sudah garu kepala...

04 November 2009

Halloween! 31 Oktober 2009...

Kami berehat-rehat enak malam itu (sebenarnya tak sedarpun dah gelap) bila loceng rumah berbunyi. Kami berpandangan sesama sendiri kerana biasanya siapa yang hendak datang ke rumah akan telefon lebih awal. Tetapi abang bangun menjenguk dan terpacul wajah beberapa orang kanak-kanak yang datang bersama beg plastik di tangan. Ada juga yang menconteng wajah mereka dengan warna atau bertopeng. Mereka menjerit "trick or treat!" (abang agak-agak saja mereka menjerit perkataan itu sebab mereka jerit dalam bahasa Deutsch)

Abang tersengih-sengih di pintu dan memberitahu kami tidak bertutur di dalam bahasa Deutsche. Lalu kumpulan kanak-kanak itu berlari naik ke tingkat atas pula. Tidak berapa lama kemudian, kedengaran suara mereka ketawa dan berlari turun. Selang beberapa minit loceng berbunyi lagi dan kali ini pastinya giliran saya pula yang membuka pintu. Terpacak 2 orang anak remaja di depan pintu rumah saya. Seperti tadi saya memberi reaksi yang sama dan mereka berlalu.


Kasihan melihat wajah hampa mereka saya menelefon Kak Aminah, bertanyakan apa yang perlu saya beri kepada anak-anak itu. Katanya beri gula-gula sudah memadai jika tidak nanti mereka akan buat huru-hara di rumah anda. Saya ketawa mengenangkan budaya mereka dan ini merupakan kali pertama kami sekeluarga harus menghadapinya. Halloween! Disambut setiap 31 Oktober setiap tahun.

Saya ke kedai membeli gula-gula. Di sepanjang jalan kanak-kanak sibuk menekan loceng rumah-rumah untuk disinggah. Bila ada yang datang ke rumah, merasalah gula-gula coklat yang saya beli semata-mata untuk mereka. Lega, bila lihat wajah gembira mereka walau hanya dapat gula-gula. Lebih kurang seperti gambar di atas, begitulah mereka datang ke rumah dengan beg plastik sayur. Hingga jam 9.00 malam, masih ada yang datang tetapi selepas itu, nampaknya jiran-jiran sudah malas hendak membuka pintu. Jadi walau bertalu-talu loceng berbunyi, kami tidak membuka pintu lagi. Tak pasal-pasal kena menggagau gula-gula kat rumah jiran kerana stok gula-gula habis dan kedai sudah tutup. Natijahnya, rumah kami dibaling dengan telur!

Begitulah secebis kisah saya dan Halloween di Berlin.....

Kasihan...begini rupanya tanggapan orang Jerman

Sila baca kisah pengalaman pelajar pertukaran budaya Malaysia-Jerman di Kosmo 2 November 2009 hari ini. Memang membuatkan tangan saya gatal hendak membuat entri ini walaupun sudah saya maklumkan yang saya akan 'berehat' seketika dari dunia blog ini.

http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2009&dt=1104&pub=Kosmo&sec=Rencana_Utama&pg=ru_01.htm

Alahai... begitu rupanya tanggapan orang Jerman nan seorang ini...atau sebenarnya memang semua begitu? Nampaknya kerajaan Malaysia kena buat promosi lebih giat lagi untuk mempromosikan Malaysia di mata dunia. Kalau di BBC dan CNN saya rasa macam ada yang tidak kena iklan Tourism Malaysia. Ini kerana kita beria-ia mengiklan supaya datang ke Malaysia tetapi di dalam peta laporan cuaca mereka, tiada langsung tercatat nama Malaysia. Yang ada cuma negara Indonesia, Singapura dan Brunei. Kita yang di tengah-tengah itu langsung dilangkau dan tidak diendahkan sedangkan Singapura itu di dalam peta dunia punyalah kecil. Malaysia ini seolah-olahnya sebahagian dari tiga negara jirannya itu...Saya ni asyik terlupa saja hendak menghantar emel kepada pihak yang berwajib pasal hal ini. Memang saya tak puas hati. Patutlah orang tidak kenal Malaysia, apatah lagi hendak datang melawat ke Malaysia. Hmm...nampaknya iklan kat CNN dan BBC itu memang tak beri impak. Mungkinkah kita hanya membazirkan duit dan yang mendapat keuntungannya negara lain?

30 October 2009

Sudah 2 bulan Hana Nurein saya....


Inilah wajah-wajah Hana yang sempat saya rakam. Hari ini umurnya cukup 2 bulan. Sudah pandai tersenyum bila diagah dan beratnya 5kilo! Saya belum pernah ada anak setembam dia....
Kalau di Malaysia ia bermaksud cuti bersalin sudah habis dan bersedialah untuk kembali bekerja. Hana saya kalau tiada mama di sisi tidak lena dia tidur. Macam mana nanti bila pulang ke Malaysia ye....

Blog tergendala sebentar


Salam semua...


Blog saya akan tergendala sebentar dari hari ini hingga minggu depan 7 November kerana ada urusan peribadi yang harus diuruskan. Jumpa lagi nanti dengan entri terbaru saya Kembara Europe - Vienna, Austria, insyaAllah.

27 October 2009

KEMBARA EROPAH: Neuschwanstein Castle, Bavaria, Jerman

Pengembaraan kami diteruskan dari Munich dengan menaiki keretapi menuju Hohenschwangau dan Fusen di Bavaria, Jerman untuk menyaksikan salah sebuah istana tercantik di dunia iaitu Neuschwanstein Castle. Letaknya di atas pergunungan, istana Neuschwanstein menjadi inspirasi kepada Walt Disney untuk mencipta Disney Magic Kingdom. Jika anda perhatikan, kubahnya memang hampir sama. Cuma yang berbeza, Disney Magic Kingdom berwarna-warni. Istana Neuschwanstein merupakan istana yang paling ramai dilawati dan difoto di Jerman dengan hampir 6000 pengunjung sehari pada waktu cuti musim panas.


Istana Neuschwanstein yang difoto dari Marienbrucker

Perjalanan dari Munich ke Fusen Haupbahnhof mengambil masa hampir 2 jam. Di Fusen kami harus menaiki bas ke Hohenschwangau pula. Kami kena berebut dengan ramai pelancong lain yang memang ramai hendak melihat istana itu. Mujurlah Hakimy menaiki stroller, jadi kami tak perlu beratur panjang di pintu bas depan. Kalau tidak kena pula menunggu bas lain di belakang.


Lagi Istana Neuschwanstein yang difoto dari Marienbrucker

Pemandangan di kiri dan kanan menghijau menenangkan mata yang memandang. Ya, laluan di situ memang menarik sementelah ia merupakan laluan Romantic Road di Jerman. Agak hampa kerana saya tidak dapat merakam gambar pemandangan kerana duduk di kerusi tengah di tempat duduk paling belakang dan terpaksa berhimpit dengan pelancong lain. Tidak berapa lama berada di dalam bas, kami sudah nampak istana itu dari jauh. Hati jadi teruja melihat kecantikan istana itu sementelah dari dalam keretapi semasa menghampiri Fussen tadi memang sudah nampak kelibat istana yang tersergam indah dari jauh lagi. Ibarat menju ke alam fantasi, hati tidak sabar melihat istana yang menjadi inspirasi Wat Disney ini. Namun disebabkan ketibaan kami merupakan waktu puncak (11.00 pagi), jalan menuju istana telah sesak dengan kenderaan. Saya menjenguk ke tingkap dan tersenyum sambil menggeleng. Patutlah sesak... kenderaan bersusun-susun, kata hati saya.


Maklumat tentang Mariebrucker

Bila turun saja dari bas, saya lihat orang berpusu-pusu menuju kaunter menjual tiket untuk ke istana. Memang panjang sungguh barisannya. Tidak sanggup untuk saya menunggu kerana kami punya masa yang terhad di sini. Di Hohenschwangau ini ada 2 istana yang boleh dilawati iaitu istana Hohenschwangau yang juga di atas bukit (di sebelah kanan) dan istana Neuschwanstein (di sebelah kiri). Jika ada masa yang panjang tentu saja boleh pergi melawat kedua-dua istana ini.


Pemandangan yang hampir sama dengan Disney Magic Kingdom

Dari sini, pelawat boleh memilih untuk menaiki bas atau kereta kuda, berjalan kaki (hiking) mahupun berasikal. Kami menaiki bas untuk sampai ke atas. Memang gayat melihat betapa cerunnya bukit yang kami daki. Mujurlah itu jalan sehala. Kalau tidak tentu putus nafas melihat cerunan dan jalan yang berbelok-belok. Tetapi pemandangan sekitar memang menakjubkan. Dengan dikelilingi pokok-pokok pine dan dibawahnya kelihatan tasik, memang lokasi istana ini sempurna.


di hadapan pintu masuk

Dari perhentian bas, pelawat boleh mendaki ke Marienbrucker, jejantas khas untuk melihat istana ini. Memang cantik jika merakam gambar istana dari jejantas ini. Tetapi ketika itu saya sedang sarat mengandung, maka saya awal-awal telah mengangkat bendera putih. Hanya abang dan Hardy yang naik ke atas. Bila mereka turun barulah kami berjalan kaki meneruskan baki 10 minit perjalanan ke istana.


perjalanan berkuda melengkapkan pengalaman dunia fantasi

Akhirnya, istana yang menjadi tumpuan itu ada di depan mata. Ia memang sangat besar dan tidak hairan begitu ramai pelawat sudah menunggu di luar untuk menanti giliran masuk ke dalam. Hendak masuk ke sini terpaksa menunggu hingga nombor tiket dipaparkan di papan tanda di luar istana sudah membayangkan betapa ramainya orang di dalam istana itu. Tentu untuk berjalan di sekitar istana mengambil masa yang lama juga.

Setelah berfoto di sini sana, kami berjalan turun untuk mengambil kereta kuda pulang semula ke Hohenschwangau. Tersengih-sengih anak-anak dapat menaiki kereta kuda yang sudah lama mereka idamkan itu. Kami tidak boleh berlengah kerana harus mengejar keretapi jam 2.00 petang untuk kembali ke Munich. Petang itu kami harus berangkat ke Vienna pula. Bila diingatkan, masa kami di dalam kenderaan lebih lama dari masa kami berada di istana tetapi kami puas hati. Istana King Ludwing II ini memang berbaloi untuk dilawati. Ibarat berada di dunia fantasi!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...