30 December 2013

REPOST: KEMBARA EROPAH: Road Trip: London-Manchester-Newcastle

Tak pernah bercita-cita untuk berkembara di jalanan di UK tetapi itulah yang terjadi. Bagi yang sudah selalu membaca tulisan saya, mesti akan perasan dengan tagline itu...Nampak sangat saya ni manusia sentiasa cuba hidup sederhana, yang hanya menanam cita-cita yang dirasakan dapat digapai dalam hidup tetapi seperti selalu, rezeki itu datang tanpa disangka dalam hidup dan saya akan cuba mengharunginya seperti biasa....

Trip ke Newcastle dirancang memandangkan tempoh 9 hari di UK terlalu panjang untuk kami hanya duduk di kota London. Selain itu ia memberi peluang kepada saya bertemu dengan heroin novel saya yang baru Ainnur Azleen. Seperti yang saya beritahu awal dulu sebelum ini, saya ke sana antara lain mahu menjejak kisah cinta Ainnur Azleen dengan Prof. Madya Ir. Dr. Ahmad Redza. Disebabkan Newcastle itu perjalanannya dari kota London mengambil masa lebih kurang 6 jam tanpa henti, ditambah dengan kepenatan memandu dalam keadaan waktu siang yang singkat maka kami singgah berehat sebentar di Manchester.


Inilah kereta yang disewa pada kadar Pound 90 untuk 4 hari. Kereta pertama dipandu selepas 3 bulan abang tidak memegang stereng....

Hakimy dah penat sangat dengan perjalanan yang jauh. Mujur dia tak meragam terpaksa duduk di atas kerusi dengan memakai taipinggang keselamatan. Kalau kat Malaysia, jangan harap dia boleh duduk diam-diam kat belakang. Gerenti melepek atas riba mak dia kat depan....

Ingatkan kat Malaysia aje boleh jammed. Kat sini pun sama jugala...almaklum oang sibuk balik kampung sempena Krismas. Tapi yang syoknya kat sini kami cuma bayar tol Pound4.5 je. Itupun balik tak kena tol. Lagi syok sempena Krismas depa bagi diskaun 20pence rebat tol. Kalaulah balik raya ke kampung dapat rebat dari Plus.

Abang dan Hardy sempat bergambar di Stadium Old Trafford yang menjadi kebanggaan pasukan Manchester United. Rupanya sadium ni kat dalam kawasan perumahan....Sayang kami sampai lewat dah gelap jadi gambar pun taklah berapa terang. Udaranya cukup sejuk...cukup untuk membantutkan rancangan untuk mengambil gambar banyak-banyak dan pusing-pusing stadium....

Di sinilah kami makan malam itu, Restoren Al Bilal, restoren Pakistan yang menawarkan hidangan Thai dan India dalam suasana gaya Eropah....hehhee payah nak diterangkan dengan perkataan....hanya yang merasai suasananya malam itu dapat menghuraikannya

Kami disambut oleh rakan-rakan di Manchester dengan sambutan yang cukup hangat....cukup untuk menutup rasa sejuk yang menikam hingga ke tulang hitam... Manchester yang dikenali dengan jolokan perkampungan Melayu sebab di sinilah kebanyakan rakyat Malaysia tinggal terutamanya pelajar Malaysia.

Pertama kali dibawa ke tempat makan, saya menggeeng kepala... Di sana sini terampang iklan makanan Islam...majoriti ekonomi dikuasai oleh orang Islam jadi mudahlah masyarakat sini mendapatkan bekalan makanan halal. Maka tidak hairanlah Manchester terkenal menjadi pilihan pertama pelajar Malaysia yang ingin menyambung pengajian.

Disebabkan kami tidak dapat lama di sini kerana tuntutan perjalanan dan agenda shopping di Designer Outlet maka saya punya pertanyaan-pertanyaan di kepala tentang di mana agaknya Cristiano Ronaldo pergi bersiar-siar selepas penat main bola atau di mana Victoria dan Beckham membeli groceries di hujung minggu langsung tak terjawab......

posting pada 12/1/2009 reposting sempena berkongsi pengalaman drama Cinta Pandang ke-2.

4 comments:

Hezzy Azra... said...

Salam Laila,
Wah wah wah... dh menjejakkan kaki ke Old Trafford! Bestnye!! Mlm tadi aku tido pkl 2.30am sbb tgk game BPL... MU kalahkn Chelsea 3-0 dan mula terfikir bila la aku nak sampai ke sana... hehe

laila kamilia said...

akan sampai Hezy....insyaAllah di suatu masa...heheheh cuma jgn banyak sgt think nya tu....

sticker said...

Although from different places, but this perception is consistent, which is relatively rare point!
nike dunk

laila kamilia said...

sticker...sorry I really can't get it.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...