21 December 2014

PENGUMUMAN KEPADA PEMENANG PERADUAN C1NT4 TOP SECRET


Salam tahniah sekali lagi daripada LailaKamilia.com. Kepada para pemenang, diharap dapat PM/emel alamat kepada FB : lailakamilia atau emel : lailakamilia@yahoo.com untuk urusan pengeposan hadiah. 

Bagi pemenang hadiah tempat pertama hingga saguhati, LK akan mula membuat pengeposan pada 29 Disember 2014, in syaa ALLAH. Kepada para pemenang hadiah kejutan misteri novel antologi aksi prequel C1NT4 TOP SECRET bertajuk sementara C1NT4 TOP SECRET VERSI 1.0, novel ini akan diposkan sebaik sahaja ia diterbitkan pada tahun 2015, in syaa ALLAH. Untuk makluman, novel antologi aksi ini nanti merupakan projek khas Alaf 21 yang menampilkan 4 orang penulis aksi iaitu Laila Kamilia, Lynn Dayana, Dhiya Zafira dan Izza Aripin

Bagi pemenang SHARE Poster Peraduan Terbanyak di FB, yang bakal menerima novel seperti dijanjikan (hehe... orangnya telah dimaklumkanpun!) bakal memenangi novel antologi aksi prequel C1NT4 TOP SECRET bertajuk sementara C1NT4 TOP SECRET VERSI 1.0 dan novel ke-6 Laila Kamilia yang bakal terbit pada 2015 in syaa ALLAH (doakan novel itu yang sedang dalam pembikinan siap dengan jayanya ya. Semoga ia jadi pemangkin untuk saya menyiapkan novel itu secepat mungkin). Oleh yang demikian, saya mohon semua pemenang meninggalkan alamat seperti yang tertera di atas. Saya akan mengepos hadiah secara berperingkat.

Terima kasih sekali lagi kerana mewarnai dunia penulisan LAILA KAMILIA. Sampai jumpa lagi! Tchuss!

20 December 2014

TAHNIAH KEPADA PEMENANG PERADUAN NOVEL C1NT4 TOP SECRET

ALHAMDULILLAH! Saya bersyukur sangat sebab dapat menganjurkan satu lagi peraduan sempena novel saya. Setakat ini, saya telah menganjurkan 4 peraduan setiap kali novel saya berada di pasaran semenjak 2011 iaitu Peraduan Cinta Pandang ke-2, Cinta Pandang ke-2 Extra, Cinta Bunga Tulip dan yang terbaru C1NT4 TOP SECRET. Tujuan saya menganjurkan peraduan ini adalah semata-mata untuk menghargai sokongan pembaca yang sudi membeli, membaca dan berkongsi rasa membaca novel-novel saya. Jika boleh saya ingin menghadiahkan semua pembaca saya tapi tidak berkemampuan. Oleh yang demikan, hanya dengan penganjuran saja saya boleh menyampaikan hadiah itu.

Peraduan C1NT4 TOP SECRET telah berlangsung selama 2 bulan yang berakhir pada 30 November 2014 yang lalu. Terima kasih saya ucapkan kepada semua yang sudi masuk peraduan ini. Seperti saya beritahu sebelum ini, pembaca yang masuk peraduan ini bukanlah mensasarkan kemenangan hadiah tetapi kerana kasih sayang mereka kepada Laila Kamilia. Terima kasih! Saya sangat-sangat menghargainya.

Dalam sekalian penyertaan yang diterima, berikut adalah pemenang-pemenang yang telahpun dipilih oleh juri. Tahniah kepada pemenang-pemenang (berdasarkan  nama di FB) :


HADIAH PERTAMA : BICA BIE COMEL


HADIAH KEDUA : ISNINAH ALI KARAR


HADIAH KETIGA : 
LEHA NADZRI



HADIAH SAGUHATI :
MAWAR LARANGAN
BIEBIE MENTAN
CHIPMUNKANDBARNEY

Selain hadiah utama yang telah diumumkan di poster, berikut adalah pemenang yang akan memenangi hadiah misteri yang tidak diumumkan. Kan? Kejutan kan? Terkejut tak? Hehehe...  Kan Laila Kamilia selalu ada KEJUTAN, MISTERI DAN RAHSIA? hehe... Berikut adalah pemenangnya  (berdasarkan  nama di FB) :

1. ROZI D'BANKERS
2. IDA KAMARUDIN
3. JAMAILIA JUMAIHARI
4. NURUL AKASYAH
5. BADARIAH KAKAK

Apakah hadiahnya? Jeng! Jeng! Jeng!


ANTOLOGI AKSI : CINTA TOP SECRET VERSI 1.0 (TAJUK SEMENTARA)

Ya! Inilah hadiahnya! Saya berbesar hati untuk menghadiahkan novel antologi aksi yang bakal diterbitkan pada tahun 2015, in syaa ALLAH. Boleh baca kisah ejen Jade dan Zed dalam misi mereka sebelum novel C1NT4 TOP SECRET.

Dan! Kepada yang paling banyak SHARE poster peraduan C1NT4 TOP SECRET, saya telah menjanjikan hadiah novel. Ya! Siapakah yang paling banyak share poster tu ya? Hehe... Dia tahu siapa dia dan saya akan hubunginya nanti untuk kirimkan hadiah itu. Namanya saya tak bagitahu di sini untuk mengekalkan elemen misteri hahaha tetapi saya yakin 100% ramai boleh meneka siapakah dia! Dialah! Siapa lagi! Hehe....

TAHNIAH SEMUA! LAILA KAMILIA ucapkan berbanyak tahniah! Sampai jumpa lagi dalam novel LAILA KAMILIA yang akan datang, insyaa ALLAH! Muah!

ps- Saya akan mengirimkan hadiah pada minggu akhir Disember 2014, in syaa ALLAH.

11 December 2014

TIPS MELANCONG : BAGAIMANA MENUNTUT KEMBALI VAT / GST SEMASA MEMBELI-BELAH


Cuti-cuti begini ramai yang keluar negara. Bercuti kalau tak turut sama dengan shopping macam tak kena. Kepada si kaki shopping pasti tahu bahawa setiap kali membeli barangan di luar negara terutama barangan yang berjenama, anda boleh menuntut potongan cukai yang dikenakan semasa membeli barangan tersebut terutamanya di Factory Outlet. Cukai yang dinamakan value-added tax (VAT) atau goods and services tax (GST). Berikut saya kongsikan sedikit pengalaman saya di Eropah. Semoga bermanfaat.

1- Pastikan anda mendapatkan cop pada borang VAT di resit pembelian semasa di kaunter pembayaran. Ada sesetengah barangan yang hanya boleh mendapat pelepasan VAT sekiranya anda melepasi jumlah pembelian tertentu. Jika boleh, minta saja jurujual tolong anda isikan borang tuntutan di resitnya. Dia hanya perlukan passport anda bagi mengesahkan anda adalah pelancong.

2. Lebih baik anda beratur di kaunter VAT yang disediakan di Factory Outlet daripada menuntutnya semasa di lapangan terbang. Sekalipun anda terpaksa beratur panjang tetapi prosesnya lebih mudah. Lagipun anda memang sudah membawa barang yang dibeli bersama anda.

3. Anda boleh memilih untuk menerima bayaran balik VAT dalam bentuk tunai mahupun nilaian di kad kredit. Jika anda memilih bayaran balik ke dalam kad kredit, lebih baik menggunakan kad kredit yang sama digunakan semasa membuat pembayaran tadi. Saya lebih suka menerima tunai.

4. Jika anda mahu menuntut bayaran balik di kaunter VAT di Factory Outlet pastikan anda memperuntukkan masa yang cukup untuk membeli-belah dan beratur untuk menguruskan bayaran balik. Ini kerana kebiasaannya waktu operasi kedai lebih panjang daripada waktu pejabat kaunter VAT dibuka. Nanti sibuk bershopping sudah terlepas masa untuk membuat tuntutan menyebabkan anda terpaksa menuntutnya di lapangan terbang pula.

5. Sebenarnya jika anda mahu menuntut VAT di lapangan terbang, pastikan anda mempunyai banyak masa di lapangan terbang semasa mahu check in. Saya cadangkan anda uruskan hal bayaran balik VAT sebelum anda mendaftar masuk kapal terbang. Ini kerana sesetengah pegawai di kaunter mahukan pegawai kastam melihat barangan yang anda beli terlebih dahulu sebelum boleh memproses bayaran balik VAT.

6. Sekiranya anda sudah check in baru mahu menguruskan hal VAT, kemungkinan untuk tidak mendapat bayaran balik adalah tinggi kerana anda pastinya sudah check in semua barangan anda ke dalam kargo malah ada barang yang sudah dibungkus/dibalut tetapi pegawai kastam mahu melihat barangan anda.

7. Sekiranya anda mahu cepat, pastikan resit anda sudah dicop dan diisi oleh pekedai, dicop oleh kastam kemudian isikan borang tuntutan dan masukkan ke dalam peti box yang telah disediakan oleh pihak VAT.

8. Sekiranya anda melancong di Europe, anda boleh menuntut bayaran VAT di mana-mana airport di Europe. Wang akan dikreditkan ke dalam kad kredit atau bayaran tunai. Tetapi pastilah lebih mudah jika anda menuntutnya di mana barang itu dibeli yang ada kaunter VAT.

9. Biasanya pembelian di Factory Outlet ada menyediakan kaunter VAT tetapi jika  pembelian di butik, jurujual hanya boleh tolong mengisi borang VAT.

10. Pastikan borang VAT yang diisi telah lengkap sebelum meninggalkan kedai.

11. Banyak sangatkah nilai VAT yang boleh dituntut? Peratus VAT bergantung kepada sesuatu negara. Kalau di UK 20%. Banyak juga kalau dah shopping Pound memang berbaloi untuk dituntut!

Secara ringkasnya urusan tuntutan bayaran balik VAT adalah seperti berikut :

Jika membeli di factory outlet yang ada kaunter tebusan VAT:
1- Resit dicop dan diisi oleh pekedai.
2-Lengkapkan borang tuntutan yang dilampirkan bersama resit.
3-Beratur di kaunter VAT bersama barang yang dibeli.
4-Dapatkan bayaran balik secara tunai mahupun kad kredit (jika kad kredit akan mengambil masa sebulan dua untuk proses).

Jika membeli di butik tiada kaunter tebusan VAT/ di lapangan terbang:
5- boleh dapatkan cop  kastam bersama barang yang dibeli. Bawa resit yang telah dicop dan diisi oleh pekedai.
6-Beratur di kaunter VAT bersama barang yang dibeli.
4-Dapatkan bayaran balik secara tunai mahupun kad kredit (jika kad kredit akan mengambil masa sebulan dua untuk proses).

Selamat shopping dan selamat menebus balik VAT. Hak anda sila tuntut ya! Hehe...

01 December 2014

Kembara Eropah : Paris Siri II


Cerita bermula hanya kerana kesilapan teknikal. Percutian dirancang untuk meredah dan membelasah satu benua yang belum dijelajah. Namun manusia yang lemah sekadar merancang, ALLAH jua yang menentukan. Pada saat akhir, destinasi percutian terpaksa ditukar. Kalau dalam jangka masa yang sangat terhad, kami perlu ke tempat yang telah biasa diredah jadi inilah akhirnya yang terjadi. Rancangan redah itu mulanya akan mengambil kira-kira 10 hari dengan rancangan kembara ke Paris-Swiss-Istanbul-Athens-London-Paris. Ikuti catatan seterusnya kerana apabila meredah dan membelasah, pastilah akan macam-macam yang terjadi.


3/6/14 (Selasa)
Jika ikut perancangan, saya dan rakan-rakan akan mendaki ke Rinjani di Lombok yang merupakan antara gunung tercantik di dunia selepas menawan Kinabalu pada November 2013. Namun disebabkan kekangan tertentu yang tidak dapat saya nyatakan di sini, rancangan itu tidak menjadi lalu untuk menceriakan hati saya yang memang teringin sangat untuk melihat pemandangan pergunungan, kami ke Swiss disebabkan saya belum pernah sampai ke sana dulu. Oleh itu kami memilih Etihad Airways yang menawarkan tiket paling murah ketika itu. Destinasi ketibaan adalah Paris.

Ini kunjungan kedua saya ke Paris. Pada siri pertama, saya telah melawat kebanyakan tempat wajib di Paris. Disebabkan kali pertama kami tidak sempat menjengah ke atas menara Eifel, peluang kali kedua ini kami manfaatkan sebaiknya.

Kami bertolak jam 8.35mlm di KLIA, transit di Abu Dhabi, Qatar jam 11.40mlm sebelum bertolak ke Paris jam 2.10pg. Alhamdulillah kami tiba jam 7.35 pagi di Paris- Kota Cinta kata orang. Tidak banyak beda Paris yang ditinggalkan 5 tahun lepas. Masih sama dan gah dengan kota raya yang dikunjungi tanpa henti oleh pelancong seluruh dunia.



4/6/14(Rabu)
Sebaik tiba, kami membeli tiket ke Paris City Centre dan 1 day pass berharga €42. Kami check in di Hotel Anya, Voltaire jam 11 pagi. Jaraknya agak jauh juga kerana itu kami tiba agak lewat dan sukar mencari hotel tersebut yang agak terpencil ke belakang. Ada beberapa kedai makanan halal, ada tanda di pintu kedai. Kami makan kebab. Ada juga kedai sushi. Voltaire satu pilihan yang memudahkan untuk bekalan makanan halal kami. Harganyapun tidaklah mencekik darah kalau dibandingkan dengan cadangan makan di beberapa restoren India di sekitar Eifel Tower (jika anda menggoogle mencari kedai makanan halal di Paris). 

Dari situ, naik metro hanya beberapa minit ke Eiffel Tower. Hari hujan renyai, cuaca agak sejuk. Tidak perlu beratur panjang membeli tiket untuk ke menara Eiffel seperti pemandangan di waktu summer (ketika kami sampai, cuti summer hanya akan bermula 2 atau 3 hari lagi). Kami beli tiket €15 untuk sampai ke menara. 





Apabila sampai di tengah perjalanan, kami perlu menukar lif yang lain. Lif yang kedua membawa kami sampai ke menara. Sejuk dan gayat. Itulah yang saya rasa. Alhamdulillah, niat nak tengok Paris dari puncak dimakbulkan. Ada orang kata, pemandangannya seperti kelopak bunga tapi saya tak nampak kelopak bunga. Yang saya nampak dan akui, Paris adalah sememangnya bandaraya terancang. Kami berdua gelak-gelak kerana menggunakan monopod untuk bergambar.  Kami jadi malu kerana hanya kami yang bermonopod dan aksi kami menjadi perhatian orang. 

Ini saya kongsikan gambar-gambar ketika dari atas Eifel tower.





Semasa turun, hujan sangat lebat. Jadi sementara tunggu teduh, kami berhenti makan biskut bekalan beg Doraemon (saya panggil beg Doraemon sebab beg saya ada macam-macam barang) dan duduk di bawah Eiffel tower. Bila hukan reda, kami ke seberang dan membeli souvenir dengan harga €1 untuk 6 keychain yg sangatlah murah berbanding di kedai souvenir berharga £1.30. Kami naik tren di stesen Bir Hakim menuju ke Eleysse Triumph de Arch.









Ketika sampai, hujan sangat lebat dan arch sedang diperbaiki, jadi x berapa cantikla. Lepas ambil beberapa gambar, kami ke butik LV. Wah! Harga di sini tentulah murah lebih kurang RM 1200 -1500 camtu dari di Malaysia dan Spore.

Lepas ke LV, kami ke Galerie Lafayette. Ramainya Chinese sampai signage di tandas pun ada notis dalam bahasa mereka. Berderet mereka beratur di beberapa butik ternama yang ada di dalam galeri macam Long Champ, Dior, Prada dll. Selain bershopping, di sini boleh minum-minum sambil menikmati keindahan shopping mall milik keluarga Dodie Elfayet itu.



Kami pulang lepas tu ke hotel jam 6.00 petang kerana mengantuk dan letih sangat. Jam 7.00 selepas maghrib, terus tidur sampai jam 5 pagi. Hotel Anya adalah hotel termurah yang terdekat dengan tren di Paris pada harga RM329 yang masih kosong ketika percutian adhoc ini dirancang. Nanti kita sambung Paris siri III pula ye.





30 November 2014

Peraduan Mudah Pembaca Novel C1NT4 TOP SECRET

30 November 2014. Pejam celik harinya telah tiba. Hari terakhir berlangsungnya Peraduan Mudah Pembaca Novel C1NT4 TOP SECRET. 
Wah! Saya terharu sangat-sangat dengan sokongan pembaca yang tak jemu-jemu memberikan sokongan terhadap peraduan ini. Ada yang tolong share berkali-kali. Ada yang menghantar lebih daripada satu penyertaan. Sesungguhnya kesudian anda share, masuk peraduan amat-amat saya hargai sebagai tanda sokongan dan kasih sayang anda kepada Laila Kamilia. Saya tahu, bukan hadiah yang menjadi rebutan tetapi ingatan dan kasih sayang yang membuatkan anda menggerakkan hati menghantar review-review menarik itu. In syaa ALLAH hari ni tepat jam 12 tengah malam bakal berakhir peraduan yang telah bermula pada 29/9/14 yang lalu. Kepada yang telah menghantar, saya akan emel/PM anda secara personal untuk mengesahkan penyertaan anda dalam masa beberapa hari lagi. Nantikan saja ye. Kalau saya tak emel/PM pada Isnin depan, sila tanya semula, takut saya terlepas pandang. Terimalah serangkap pantun daripada saya :
Hadiah terbaik untuk sokongan anda
Keliling dunia LK cari dengan sungguh-sungguh hati
Terima kasih atas kasih sayang tiada penghujungnya
Seluruh duniapun pasti tiada galang ganti

Korang memang superb! Anda tahu siapa anda! LK sayang anda semua!
Kepada yang belum menghantar, ada beberapa jam lagi untuk mula mengarang dan menghantarnya kepada saya. Jangan tunggu sehingga jarum jam berdetak ke 12 kali! 

Kepada semua pembaca novel C1NT4 TOP SECRET, terima kasih kepada sokongan anda. Sekalipun anda tidak masuk peraduan kali ini, pastilah sebabnya cuma satu, bukan sebab anda tak sayangkan saya tapi kerana kekangan yang Top Secet yang tak dapat diatasi. Saya doakan kehidupan anda semua dipermudahkan dan kita terus berukhwah dalam kasih sayang dan redha Ilahi.
Sampai jumpa lagi dengan ejen Jade dan cameo Zed dalam ‪#‎antologiaksi‬‪#‎prequelcintatopsecret‬ Muah!

10 November 2014

Peraduan Mudah C1NT4 TOP SECRET : Istimewa Untuk Pembaca

Novel C1NTA TOP SECRET telahpun pertama kali berada di tangan pembaca pada Mei 2014 yang lalu bersempena Pesta Buku Antarabangsa KL 2014. Namun novel ini mula berada di kedai buku pada Jun 2014 lalu. Pada 30 Ogos 2014 pula, novel ini telah dilancarkan secara rasminya di satu majlis sempena sambutan Jubli Emas, SEMARAK di Teluk Intan, Perak. 

Setelah 3 bulan berada di pasaran,  sudah ramai yang membaca, membuat review dan berkongsi pengalaman mereka dengan novel ini. Seperti selalu, Laila Kamilia menghargai setiap sokongan daripada pembaca. Oleh yang demikian, sukacitanya Laila Kamilia mengumumkan bahawa bermula  29/9/14 bersempena bermulanya #mycybersale Laila Kamilia melancarkan satu peraduan yang dinamakan Peraduan C1NT4 TOP SECRET. 

Poster hadiah dan syarat peraduan

Seperti sebelumnya, peraduan novel Laila Kamilia bertujuan untuk meraikan sokongan pembaca. Pastilah Laila Kamilia tidak dapat menghadiahkan kesemua pembaca yang menyokongnya (kalau boleh memang semua hendak diberi). Oleh yang demikian, dalam ramai-ramai pastilah ada yang akan mendapatkan hadiah istimewa ini.

APAKAH HADIAHNYA?
Kalau lihat di poster memang hadiahnya menarik dan tertarik kan? Sebenarnya hadiah-hadiah ini Laila Kamilia kumpul memang khas untuk diberikan kepada pembaca C1NT4 TOP SECRET. Hadiah-hadiah ini sangat personal dan istimewa kerana ianya disimpan dan dijaga dengan rapi oleh Laila Kamilia agak lama juga ketika kunjungannya ke negara-negara yang menjadi latar tempat di dalam novel ini. Sudah terbuktikan, Laila Kamilia sayang pembacanya? Ke manapun Laila Kamilia pergi, in syaa ALLAH, pembacanya sentiasa di hati. Bukan mudah nak dapatkan hadiah-hadiah yang personalised seperti ini kerana hanya boleh didapati jika anda melancong ke sana atau seseorang yang berada di negara tersebut hadiahkan kepada anda. Jadi, inilah peluang untuk dapatkannya dengan menyertai peraduan mudah ini. ps- Pihak penganjur berhak menukar hadiah tanpa sebarang notis.

BILA BERLANGSUNG?
Laila Kamilia sengaja menanti tarikh 29/9/14 untuk memberi lagi ruang dan peluang kepada lebih ramai untuk mendapatkan novel ini bersempena jualan hebat sehingga 90% #mycybersale Peraduan ini akan berlangsung sehingga 30/11/14. Lama tu ada kira-kira 2 bulan lagi. Kepada yang sudah memerap lama novel tu, boleh korek balik dan baca. Ingat ye tarikhnya 29 Sept. hingga 30 Nov. 2014!

SYARAT PERADUAN?
Syarat-syaratnya mudah saja. Namanya pun peraduan mudah. Ada 10 je syaratnya.

1- Mestilah kena beli dan baca novelnya. Dah baca baru boleh menghayati kisah perisikan ni kan?

2- Buat review atau kongsi pengalaman anda membaca novel ni. Kalau nak tengok contoh-contoh pembaca lain yang pernah review atau kongsi pengalaman mereka dengan Laila Kamilia, lebih kurang macam tulah anda kena buat. Boleh tengok di Fanpage Laila Kamilia dalam Album Gambar : Review/Pengalaman Pembaca. Review atau pengalaman itu mesti tidak kurang daripada 50 patah perkataan ye. Jangan lupa klik LIKE kat Fanpage Laila Kamilia.

3- Ambil gambar novel tersebut mengikut kreativiti anda. Tak kisahlah macam mana rupanya, sama ada kulit novel atau gambar bab-bab di dalam novel atau gambar anda memegang novel tersebut janji ada gambar.

4-Bila dah ada review atau pengalaman nak dikongsi tu, masuk ke FB/Instagram anda dan mulalah SHARE review/pengalaman tersebut bersama gambar novel C1NT4 TOP SECRET tersebut. Jangan lupa #cintatopsecret #lailakamilia #alaf21. Mudah ajekan?

5- Seorang peserta boleh menghantar seberapa banyak penyertaan tetapi tidak boleh menghantar gambar/review/pengalaman yang sama.

6-Tarikh akhir peraduan adalah tepat tengah malam 30 Nov. 2014. Bermakna penyertaan yang diterima pada 1 Dis. 2014 tidak akan diterima. 

7- Laila Kamilia akan mengumumkan pemenang pada 20 Dis. 2014.

8-Keputusan pengadil adalah muktamad.

9- Hadiah tidak boleh ditukar kepada wang tunai.

10- Hadiah akan diposkan kepada pemenang selepas 20 Dis. 2014.


BONUS BUAT PEMBACA YANG PERNAH BERKONGSI KISAH C1NT4 TOP SECRET
Kepada pembaca yang pernah berkongsi review/pengalaman membaca novel ni dengan Laila Kamilia, anda secara automatik layak menyertai peraduan ini dengan syarat anda SHARE semula dengan #cintatopsecret #lailakamilia #alaf21 dan mematuhi 10 syarat mudah tadi. Bolehkan? Hanya SHARE semula dan #.


Poster #mycybersale

 Diskaun daripada Karangkraf Mall

Jadi, jom kongsi pengalaman anda! Laila Kamilia ucapkan terima kasih atas sokongan dan kasih sayang anda. Semoga ukhwah kita sampai ke Jannah. Sampai jumpa lagi. Jangan lupa kongsi pengalaman Top Secret anda!!! Muah!

28 October 2014

Anak Istimewa Cikgu


Teman-teman seperjuangan yang disayangi, puisi ini istimewa untuk kalian...

Anak Istimewa Cikgu

Betapa diri terasa istimewa
berada di kalangan ahli syurga
biarpun kadangkala
bicaranya mungkin senyap
butirnya tiada makna
atau kadangkala dia menjerit tiba-tiba
sukar rupanya membaca apakah yang ada di mindanya
sekalipun segulung ijazah belum tentu lulus mencuba

Betapa diri terasa bangga
bila memperkenal diri
sayalah guru yang mendidik
anak-anak syurga

Betapa diri terasa bahagia
tatkala tangan kerdilnya memeluk
lalu menzahir sayang
seluas lautan tiada sempadan
atau cukuplah mengingat sekadar 
"Cikgu"

Betapa diri terasa kerdil
bila kesabaran diuji
dan tiba-tiba jadi bimbang
aku hanya manusia biasa
yang cuba menjadi guru yang luar biasa

anak istimewaku
bukan intan permata
kuharap darimu
cukuplah sekadar
menarik tanganku
melangkah ke syurga firdausi
kerana mati adalah PASTI
   
               - LAILA KAMILIA, 28/10/14, Bangi









Anak-anak cikgu sekalian, doakan kami semua istiqamah mendidik kalian sekalipun dugaan yang melanda ada kala buat kami jatuh dan kecewa... Semoga kasih sayang kita sampai ke Syurga!

27 October 2014

Peraduan Teka Siapa Dia, Dia dan Dia



Bersempena Boling 2.0 yang bakal berlangsung di Melaka International Bowling Centre, satu peraduan telah diadakan untuk meraikan pembaca. Semua sedia maklum bahawa pertandingan boling kita tu bertemakan Back to Basic. Jadi novelis-novelis ni telahpun mengepos gambar mereka masa kecil yang comel untuk diteka oleh para pembaca. Jangan risau kerana klu telah diberikan. Jadi, menjelang tarikh tutup peraduan pada 31 Oktober 2014 ini, saya kumpulkan klu tersebut untuk anda menekanya. Hadiah menarik adalah voucher Pizza Hut/KFC dan novel bernilai RM150 tau! Jom meneka, mana tau kena! Hantarkan jawapan anda kepada FB : Weeda Airiza Novelis. Anda mungkin pemenangnya!










Jangan risau jika anda tak dapat meneka kesemuanya kerana yang penting anda hantar tekaan kerana jika tiada yang meneka paling tepat, peserta yang meneka paling hampir akan membawa pulang voucher tersebut. Jadi tunggu apa lagi! Cer teka!

17 October 2014

REPOST : Nota Tangan dari Korea : Hari Kelima -28/3/13 (Sabtu)


ARTIKEL PERTAMA KALI DIPOS PADA 26/3/14. REPOST SEMPENA PERADUAN NOVEL C1NT4 TOP SECRET.

Ini catatan tangan Laila Kamilia  semasa di Korea (tanpa major editing). Pastilah ada ejaan yang salah, tatabahasa juga berterabur. Tapi ia catatan ikhlas dari Laila untuk anda baca. Semoga bermanfaat hendaknya! Terutama kepada yang mahu Redah dan Belasah Korea edisi anda!

Hari ini adalah hari santai2 sebab memang dah penat. Kami keluar lewat cadangnya selepas ke Nam Electronic Mart, kami mahu ke Lotte Duty Free tetapi bas yang kami naiki tidak berhenti di situ sekalipun ada sign akan berhenti di stesen Seoul.

Akhirnya kami berhenti di Dongdaemun. Jalan2 mencari pakaian anak2 kerana di sini memang syurga pakaian kanak2 terutama untuk si gadis. Malangnya untuk lelaki, pakaiannya agak tebal dan ada yang over pulak seperti kot/blazer yang dirasakan tak sesuai pula dipakai oleh anak2. Jadi kami hanya membeli pakaian si Hana. Kami
membeli makanan di gerai kebab dan makan sementara menunggu tren sampai.

Dari situ kami ke Lotte Duty Free. Kat sini sempat bergambar di arena of stars. Ada tapak tangan artis terkenal korea seperti Rain, 2pm etc.

Melangkah masuk ke dalam gedung membeli-belah 11 tingkat, saya terkejut melihat ramainya manusia. Ini shopping mall barang harian ataupun barang berjenama antarabangsa ni? Tapi bila tengok memanglah orang gila, sebab sudahlah duty free, ada weekend sale (sesetengah jenama seperti longchamp, furla, mcm etc memberikan diskaun hingga 70% untuk barangan terpilih) dan bagi yang tak ada potongan, akan diberi 5% diskaun untuk pemegang visa card. Hmm... Kalau di London orang beratur di LV, Prada dan Channel semasa boxing day, di sini orang beratur macam tu juga! Sekalipun jenama2 tu xdepun weekend sale. Hehe. Orang banyak duit, apa kira ye x? Haha saya sekadar memandang saja! Itupun dah rasa bahagia!








Kami pulang ke hotel dan bersedia untuk pulang awal pagi esoknya.Tamatlah misi redah dan belasah kami selama 5 hari ini. Satu pengalaman yang sangat bermakna kerana kami berjaya menamatkan kembara kami ke hampir semua tempat-tempat menarik di Korea.
Flight kami dijangka jam 930 pagi, jadi seawal 6.00 pagi kami harus checkout dari hotel kerana perjalanan dari hotel ke Incheon internat
ional airport adalah selama sejam menaiki tren.

Sampai jumpa lagi Korea!

REPOST : Tips ke Bandung (Untuk pelancong pertama kali)

ENTRI INI PERTAMA KALI DI POS PADA 17/10/12 DAN DI REPOST DALAM MENGENANG 2 TAHUN TULISANNYA. ENTRI INI MENDAPAT SAMBUTAN PALING HANGAT DALAM WEB LAILA KAMILIA DENGAN 66 776 VIEW SETAKAT 12/10/14 (hampir 2 tahun). 

Terima kasih kerana melayari www.lailakamilia.com Semoga info di dalamnya bermanfaat untuk dikongsikan bersama anda!

+ Kawasan paling banyak Factory Outlet Store (FOS) ialah di Jalan Riau dan Jalan Dago, namun Jalan Setiabudhi mempunyai Rumah Mode, FOS paling popular di Bandung.

+ Teksi bermeter lebih murah dari teksi biasa. Teksi Bluebird adalah teksi yang paling baik khidmatannya dan satu-satunya teksi yang menggunakan meter di sana.

+ Pastikan mempunyai kenderaan untuk bergerak (kereta sewa, teksi etc...) kerana jarak antara FOS/ kedai adalah agak jauh. Kalau datang secara berkumpulan lebih jimat.

+ Luangkan masa ke tempat2 menarik seperti Tangkuban Perahu (sebuah kawah gunung berapi yang masih aktif tetapi tidak berbahaya). Bertolak seawal pagi kerana anda akan sampai sebelum ramai orang tiba, memudahkan anda mengambil gambar sepuasnya. Tetapi jangan membeli di sana kerana barangan di Pasar Baru lebih murah. Jangan hairan jika penjual mengikut ke mana saja anda pergi kerana itu memang cara mereka berjualan. Pastikan ada memakai kasut sneakers dan elakkan kasut bertumit kerana perjalanan ke kawah sangat jauh.

+ Bawa beg lebih yang kosong kerana anda akan perlukannya apabila pulang kelak!

+ Pasar Baru adalah tempat wajib untuk kunjungan wanita melayu. Blouse berharga RM80 di Malaysia cuma dalam RM15 sahaja di Pasar Baru! Datang pada waktu pagi sekitar jam 10. Ambil masa satu hari untuk membeli-belah di sini kerana anda punya masa untuk menawar dan membeli barangan yang anda sukai.

+ Sekiranya ingin berjimat, menaiki Angkutan (sejenis van teksi) adalah pilihan terbaik untuk bergerak dari satu tempat ke tempat, tetapi perlu tahu di mana hendak pergi kerana angkutan hanya melalui jalan2 tertentu sahaja.

+ Terdapat banyak hotel di Bandung. Hotel 3 bintang sudah cantik dan memadai memandangkan anda perlu jimatkan wang untuk membeli-belah!

+ Harga fridge magnet di airport sangat mahal kira-kira RM12 duit Malaysia. Jadi kalau jumpa di Pasar Baru, tolonglah beli untuk saya...hahaha

+ Cihampelas Street sangat terkenal kepada penggemar jeans dan tempatnya sangat happening tetapi berhati-hati dengan barangan tiruan kerana di sini anda sukar untuk membezakan mana yg asli dan mana yang tiruan.

+ Di FOS juga anda harus berhati-hati kerana ketulenan barangannya ada yang meragukan.

+ Membeli brownies adalah satu kemestian sama ada untuk di makan sendiri atau untuk diberikan kepada teman-teman. Kalau tidak sempat membelinya, anda boleh mencuri masa pada pagi sebelum kepulangan anda (jika flight jam 11 ke atas) dengan membelinya dalam perjalanan pulang. Kedai brownies Amanda dibuka seawal jam 9.00.

+ Segalanya boleh jadi wang di sini. Dari menyanyi di tengah jalan raya hinggalah memayungkan orang ketika hujan. Hati-hati menolak pelawaan orang berjualan. Dan jika anda tidak mahu mendengar nyanyian penyanyi jalanan (yang memang sedap dan tidak sumbang, tidak hairan mereka punyai penyanyi berbakat) anda pastikan cermin tingkap teksi tertutup rapat dan buat tidak tahu saja. Tetapi kadang-kadang ketika anda makan mereka akan datang dan menghulur mangkuk duit dan menyanyikan untuk anda, maka berilah duit untuk keselamatan anda.

+ Ambil peluang naik kuda di tengah kota Bandung.

+ Jangan belikan kasut sebagai hadiah untuk orang yang anda tidak bawa bersama kerana berkemungkinan kasut itu tidak muat. Itu yang terjadi kepada saya di mana kasut Nike yang berharga RM40 tidak muat untuk Hariz Hakimy saya.

+ Cuba rasa makanan di sini. Sedap dan setnya yang lengkap mesti diiringi dengan sup sayur/jagung/asam dan juga tauhu/tempe.

+ Kalau bertanya kepada orang di sini mereka selalu kata tempat yang hendak dituju itu dekat banget tetapi kesudahannya anda akan melepeh kepenatan kerana berjalan.

+ Jalan di sini tidak sukar mana. Jadi kalau nak senang sewa saja kenderaan dan pandulah sendiri.

+ Harga pas ialah harga yang tidak boleh ditawar lagi, harga mati. Harga diskon adalah harga yang diberi potongan diskaun.

+ Kalau nak mudah, boleh bawa kertas yang mengandungi senarai ringgit dan rupiahnya. Mudah untuk anda membuat anggaran harga barangan tersebut.

+ Jangan tertipu dengan harga teksi dari airport. Ia mesti tidak lebih 100, 000 rupiah untuk satu teksi.

+ Jangan lupa asingkan sedikit wang untuk membayar harga duti kastam semasa keluar dari airport.

16 October 2014

REPOST : Nota Tangan dari Korea : Hari Keempat -28/3/13 (Jumaat)

ARTIKEL PERTAMA KALI DIPOS PADA 26/3/14. REPOST SEMPENA PERADUAN NOVEL C1NT4 TOP SECRET.

Ini catatan tangan Laila Kamilia  semasa di Korea (tanpa major editing). Pastilah ada ejaan yang salah, tatabahasa juga berterabur. Tapi ia catatan ikhlas dari Laila untuk anda baca. Semoga bermanfaat hendaknya! Terutama kepada yang mahu Redah dan Belasah Korea edisi anda!



Kami bertukar hotel pagi ini, jadi agak lambat memenuhi janji dengan seorang student Malaysia di Seoul. Oh! Ya! Student ni dah ala-ala penyanyi KPop dah... wajahnya dah macam orang Korea. hehehe tapi rambut tak warna ye! Baik budaknya.

Tetapi jam 10.55, kami sempat sampai untuk melihat tradisi pertukaran askar di Geongbok Palace. Sekarang ni Korea mana ada Raja. Jadi tradisi lama ini dikekalkan sebagai warisan sahaja. Kami menghabiskan masa kira2 setengah jam melihat sekitar istana lama menyerupai istana di Forbidden City itu.







 Dari istana kami berjalan2 sekitar bandar Seoul melihat sungai yang bersih di dalam bandar, City Hall  dan kemudian makan di Namdaemun. Rupanya di sinilah tempat membeli souvenir yang murah (tak perlu tawar sebab di supermarket dan harganya sangat murah) Kami membeli-belah sekitar Namdaemun sebelum pulang ke hotel. 

Pada waktu malam, kami ke sana kembali. Teksi memang sangat mahal kerana sudah melewati tengah malam! Mujurlah ada seorang lagi pemandu teksi yang jujur mahu menggunakan meter. Banyak juga teksi yang kami tahan awal pagi itu. Memang pengalamanla sebab bershopping di shopping mall jam 1.00 pagi. Hairan kerana malam kelihatannya masih muda dengan hiruk-pikuk manusia. Khabarnya pukul 4 pagi baru tutup shopping mall itu.








LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...