11 November 2015

PROGRAM CUTI SEKOLAH DISEMBER 2015

Cuti sekolah akan datang, pelbagai aktiviti telah dirancang untuk manfaat anak-anak. Antaranya melukis, mewarna batik, kraf tanah liat, pertandingan futsal padang, bengkel penulisan kreatif, membuat coklat, menghias cupcake, kelas memasak kuih apam polkadot, jahitan manik, penggayaan shawl, henna, kelas make-up, kraf, projek sains dan lain-lain lagi senarainya masih panjang, insyaaALLAH, tunggu saja pengumumannya nanti. Tujuan utama LK mengadakan aktiviti ini adalah untuk memberi pengalaman berharga anak-anak dan mengisi masa lapang dengan aktiviti dan ilmu berfaedah di masa terluang mereka. 

Selain daripada bengkel-bengkel dikendalikan guru-guru berpengalaman dan bertauliah yang mengenakan sedikit bayaran, kami juga akan mengadakan beberapa kelas percuma. Kelas mana yang percuma? Ya, nantikan juga pengumumannya nanti.

Yang penting, cuti sekolah kali ni, anak-anak tak la asyik mengadap TV dan main games. Sentiasa updates dengan berita-berita terkini daripada LK. Sila Like FanPage Laila Kamilia dan W4WOW ye sayang-sayang! Yang jauh dari Bangi tu boleh saja joint kalau2 datang bercuti ke KL.

Tempah segera sebelum terlambat!




10 November 2015

(EKSKLUSIF!!!) James Bond (007) Premiere di Berlin

Pertama kali saya mendapat tahu Bond Premiere akan diadakan di Berlin adalah melalui web Hotfm minggu lepas yang menganjurkan peraduan kepada pendengar bertuah yang akan diterbangkan khas untuk ke Premiere di Berlin. Setiap kali filem Bond yang baru dilancarkan, ia akan mengadakan Tayangan Perdana di Potsdamer Platz. Sebenarnya kami sudah 2 kali ke sana, berjalan-jalan di Sony Center di Potsdamer Platz dan mencari peninggalan Tembok Berlin yang masih lagi terdapat di kawasan tersebut.

Bila sudah tahu James Bond akan datang, maka dalam kepala, 'Apa salahnya menambah satu lagi pengalaman dalam hidup.' Maka 3 November itu selepas solat Maghrib jam 4.40 petang, saya dan anak-anak memulakan perjalanan ke sana. Hari sudah gelap dan hujan gerimis. Suhu rasanya bawah dari 7 darjah. Kami kuatkan semangat kerana dah bersiap sakan. Perjalanan harus diteruskan! Kita tidak harus patah semangat (kata si ibu memberi semangat pada anak-anak). Hakimy awal-awal dah mengalah. Baru 3 minit berjalan sudah nak berdukung, namun ku gagahkan jua kaki ini melangkah.

Kami tiba di Zoologisher Garten jam 5.30 petang. Menunggu abang yang habis kelas sekitar 5.30 juga. Dalam 15 minit, abang dah sampai. Kami meneruskan perjalanan 6 stesen lagi ke Postdamer Platz. Sampai di sana, mak ai... orang dah beratur sepanjang red carpet. Mestilah kat luar pagar. Jam baru menunjukkan angka 6. Awal lagi ni sedangkan aturcara dijangka bermula jam 7.00 malam. Kami menunggu di depan pintu masuk. Rasanya port tu memang cantik sebab ada kerusi dan budak-budak ni boleh naik atasnya. Dari cakap-cakap pengawal keselamatan tu, Daniel Craig akan masuk betul-betul di hadapan kami, sebab jalan raya kat tepi bangunan tu aje.

Saya pandang pengawal keselamatan itu. Saya lihat dia bercakap sesuatu dengan menggunakan alat perhubungannya sambil terjenguk-jenguk ke arah jalan raya. Agaknya dah nak sampai, fikir saya. Saya tengok jam, sudah 7.00 malam. Tapi rupanya bukan. Yang ada di depan jalan, kereta limosin putih yang panjangnya memang saya tak pernah nampak kat Malaysia. Entah siapalah yang turun (saya bukan kenal sangat artis Hollywood ni).

Tapi lepas tu pengawal tu bagi kami masuk ke sebelah kanan supaya kami isi bahagian red carpet yang di sebelah kanan yang kosong. Kami masuk dan berdirilah menanti Daniel Craig yang entah bila akan tiba. Peminat sudah menjerit bila nampak artis kegemaran mereka lalu di red carpet. Saya? Langsung tak kenal siapa. Setakat melihat saja di hadapan khalayak, artis tu akan berselfie dan tandatangan autograf. Satu yang saya tengok beza dengan artis di Malaysia, artis sini memegang kamer kita dan dia yang mengambil gambar itu bersama kita. Jadi gambar itu lebih jelas dan ada personal touch.
Suasana malam di Sony Centre semakin riuh. Mujurlah anak-anak saya cukup sporting malam itu. Orang ramaipun mereka rileks aje dan turut sama teruja (ini berkat latihan yang cukup berada dalam situasi ramai orang ni haha).

Saya dah siap dengan video cam dan buku untuk diautograf di red carpet. Sebelahnya suasana malam itu, di Sony Centre.

Berhadapan dengan Sony Centre, diletakkan poster besar Filem 007 Quantum of Solace dan di tengahnya ada pentas besar. Di sinilah semua artis dan krew utama akan diambil gambarnya oleh jurugambar majalah dan diwawancara oleh wartawan dari seluruh stesen TV dunia.

Giant poster dan pentas utama (banyak sangat cahaya jadi kamera amatur ni tak dapat ambil gambar cantik).


Akhirnya jam 7.30 malam Daniel Craig muncul. Ingatkan dia akan berjalan dari tempat kami mula-mula tunggu, rupanya dia ada dalam konvoi kereta Audi yang masuk. Sebaik kereta itu berhenti. Dia keluar. Dia membetulkan butang sut blazer (seperti di dalam filem Bond lakonannya) dan turun mendapatkan peminatnya di sebelah kiri. Dia menandatangani autograf dan mengambil gambar bersama peminat. Peminat yang berada di sebelah kanan sudah terjerit-jerit memanggil nama Daniel Craig. Sekejap saya tengok, abang yang ada di sebelah sudah hilang. Dan saya memegang kedua-dua anak teruna saya takut hilang ditelan kegilaan peminat Daniel Craig.

Inilah dia Danial Craig yang ditunggu-tunggu. Tak adalah hansome manapun (memang saya dah lama tahu) tapi bakat lakonan dia yang sangat saya kagumi.


Oh! Rupanya si suamiku yang tercinta itu sudah mendapat hasilnya. Tada!

Beginilah situasi abang dengan Daniel Craig menurut cerita dia hehe:
"Do you have a camera with you?" tanya Daniel. Abang sepantas kilat menyerahkan kameranya kepada Daniel dan dengan memegang kamera di tangan kanannya, Daniel terus mengambil gambar mereka berdua. Agaknya disebabkan terkejut dan excited dengan pelawaan Daniel bergambar, abang terus menjerit "Allllright...!" Itu yang ternganga lebih tu.
"Thank you Mr. Craig", jerit abang.

Bila dah dapat bergambar dengan Mr. Bond maka misi pertama sudah tercapai. Oh! Saya belum dapat tandatangan autograf Daniel. Itu misi ke dua. Abang sudah merakam suasana malam itu dengan kamera video. Saya dan anak-anak pergi ke belakang pentas. Kami merakam suasana malam itu untuk disimpan dalam memori kami. Sesekala kami asyik melihat skrin besar yang menayangkan gelagat Daniel Craig bersama peminatnya. Gambar perjalanan majlis malam itu dari atas pentas juga turut ditayangkan. Wanita yang menjadi komentar malam itu agak cantik juga. Dia memakai pakaian hitam dan make upnya nampak natural.

Lampu-lampu kamera memancar bersimpang-siur. Jurukamera bersama kamera yang besar, sibuk membawa tangga kecil supaya mereka boleh mengambil gambar pada spot yang bagus. Ada juga temuramah oleh stesen TV di belakang pentas. Dalam masing-masing sibuk, saya terpandangkan pintu belakang Cine Star di mana tayangan perdana bakal berlangsung itu dibuka bagi membolehkan peminat masuk. Saya dan anak-anak masuk dan dapatlah spot baik punya di lobi panggung.


Daniel menandatangani buku autograf saya. Itulah tandatangan Mr. Bond kita.

Semasa Daniel berada di depan saya dan menandatangani buku autograf (buku kuliah abang), saya macam tak boleh berfikir dah. Agaknya sebab dalam kepala saya cuma nak bagi misi mendapatkan tandatangannya. Masa tu dia bercakap dengaan kami.

"Watch out for the children down here!" jerit Daniel. "Hello boys!" Dia senyum kepada Hardy and Hakimy. Dan masa tu abang tengah sibuk menahan orang daripada menolak anak-anak kami. Kamera ada pada dia. Kenapalah otak saya lembap berfikir. Kalau saya bagi kamera itu pada Daniel tentu kami dapat bergambar dengannya anak-beranak. Itulah kesilapan terbesar saya malam itu!




Tak dapat bergambar dengan Mr. Bond maka saya dan anak2 bergambarlah di depan posternya.... Malam itu satu kenangan dan pengalaman baru dalam hidup dapat dikutip. Ia akan jadi kenangan pada kami sekeluarga. Bertemu, bertentang mata dan bercakap dengan Mr. James Bond 007!

Posting pertama 4 November 2008. Dipost semula sempena tayangan SPECTRE 2015.

25 October 2015

PROGRAM CUTI SEKOLAH NOVEMBER-DISEMBER 2015 : DIBAWAKAN KEPADA ANDA OLEH W4WOW @ LAILA KAMILIA XTIVE HOUSE

Cuti sekolah akan datang, pelbagai aktiviti telah dirancang untuk manfaat anak-anak. Antaranya melukis, mewarna batik, kraf tanah liat, pertandingan futsal padang, bengkel penulisan kreatif, membuat coklat, menghias cupcake, kelas memasak kuih apam polkadot, jahitan manik, penggayaan shawl, henna, kelas make-up, kraf, projek sains dan lain-lain lagi senarainya masih panjang, insyaaALLAH, tunggu saja pengumumannya nanti. Tujuan utama LK mengadakan aktiviti ini adalah untuk memberi pengalaman berharga anak-anak dan mengisi masa lapang dengan aktiviti dan ilmu berfaedah di masa terluang mereka. 

Selain daripada bengkel-bengkel dikendalikan guru-guru berpengalaman dan bertauliah yang mengenakan sedikit bayaran, kami juga akan mengadakan beberapa kelas percuma. Kelas mana yang percuma? Ya, nantikan juga pengumumannya nanti.

Yang penting, cuti sekolah kali ni, anak-anak tak la asyik mengadap TV dan main games. Sentiasa updates dengan berita-berita terkini daripada LK. Sila Like FanPage Laila Kamilia dan W4WOW ye sayang-sayang! Yang jauh dari Bangi tu boleh saja joint kalau2 datang bercuti ke KL.

Untuk pengumuman pertama, saya persembahkan Kelas Kraf Cikgu D. Berikut adalah infonya. 



Kelas Kraf Cikgu D memang menarik untuk anak-anak. Tandakan di kalender untuk aktiviti menyeronokkan ni. Mana tau lepas pergi kelas, anak-anak kita boleh buka bisnes online sendiri jual headband, hairclip dan brooch yang comel-comel berkat asuhan cikgu comel kita Cikgu D. Jom manfaatkan cuti sekolah anak-anak kita dengan ilmu bermanfaat. Daftar segera sebab tempat terhad bagi memberi peluang Cikgu D membimbing lebih personal touch! Hanya 10 orang peserta sahaja! Cepat sebelum lambat! 

Alamat : No 3-1, Jalan Impian Putra 1/4, Taman Impian Putra Bangi, Selangor. Highway Plus- Exit tol Putra Mahkota. Whatsapp 0175401500 untuk mendaftar.


20 October 2015

INILAH WAJAH BABY LAILA KAMILIA 2015 : SINAR SEPUTRA EDISI 2/2015 SIMPLY EXTRAORDINARY

Salam sayang!

Tahun di mana tiada novel baru. Saya mengharapkan antologi aksi CINTA TOP SECRET akan terbit tahun ini tetapi angan-angan tidak menjadi kenyataan. Saya dikhabarkan antologi aksi itu tidak dapat diterbitkan dan dijadual semula untuk diterbitkan tahun 2016. Lalu saya terima kenyataan yang tahun ni saya memang tidak ada buku. Titik!

Tahun ni saya habiskan kebanyakan masa dengan Majalah Sekolah Edisi ke-2. Alhamdulillah, tahun ni saya dapat melangsaikan kerja saya sebagai Penyelaras Majalah Sekolah untuk tahun ke-3. Saya mengharapkan semoga hasilnya memuaskan hati semua warga SKBSP. Inilah wajah-wajah teaser SINAR SEPUTRA EDISI 2/2015 dengan tema SIMPLY EXTRAORDINARY. Terima kasih kepada semua terutama wanita-wanita besi di sebalik pembikinan majalah sekolah ini, team kreatif guru-guru SINAR SEPUTRA 2015 dan anak-anak comel sidang redaksi. Semoga ALLAH mempermudahkan urusan kalian di masa depan. Amin.






Untuk yang terakhirnya. Terimalah hasilnya dengan redha. Bagi pihak Sidang Redaksi, saya menyusun jari memohon maaf atas kekurangannya. 











BORANG PENDAFTARAN KELAS ZUMBA DI LAILA KAMILIA XTIVE HOUSE

Kelas pertama Zumba adalah pada Jumaat, 30/10/15 jam 2.30 petang. Sekarang dibuka untuk pendaftaran. Sila isi borang di bawah dan bawa pada kelas. Maklumkan pendaftaran dengan WhatsApp : 0175401500 untuk tempahan tempat. Terima kasih dan selamat berzumba!



17 October 2015

KELAS ZUMBA KINI DIBAWAKAN KEPADA ANDA OLEH LAILA KAMILIA XTIVE HOUSE

SILA DAFTAR DENGAN CALL/WHATSAPP : 0175401500 / 0174921500
JANGAN LUPA TEMUJANJI ANDA DENGAN ZIN EKA!



W4WOW @ LAILA KAMILIA XTIVE HOUSE : SATU PROJEK SELEPAS SEDEKAD DALAM DUNIA PENULISAN

ALHAMDULILLAH. Saya panjatkan kata-kata kesyukuran atas rahmat dan kasihNya yang membawa LAILA KAMILIA sejauh ini. Saya menulis secara serius pada tahun 2005 dan novel pertama saya bertajuk ASMARA ASRAMA diterbitkan pada Disember 2006, diikuti LAKARAN KASIH pada Mac 2007 sebagai hadiah hari lahir saya ke 30. Menjelang DISEMBER 2015, pada menjelangnya angka 10 tahun saya menyertai dunia penulisan yang penuh pancaroba dan onak-durinya yang saya tak pernah sangka akan saya lalui, dengan penuh rasa kecintaan saya kepada dunia penulisan dan kanak-kanak yang penuh warna-warni, saya dengan sukacitanya mengumumkan baby baru saya bernama LAILA KAMILIA ACTIVE HOUSE. 

Selaras dengan namanya, saya mengharapkan rumah kecil itu akan dapat memberi makna positif kepada yang bernaung di dalamnya. Banyak yang telah saya rencanakan di dalamnya dalam menzahirkan rasa cinta saya kepada dunia penulisan dan kanak-kanak (juga kehidupan aktif yang tidak pernah surut-surut dalam dada seperti mottonya YOUNG AT HEART hehe).

InsyaaALLAH saya sedang dalam usaha melahirkannya dan sedikit sibuk di sini sana. Doakan projek ini berjalan lancar dan ramai akan dapat manfaat daripadanya. Dunia LK tidak lama, saya cuma ingin tinggalkan anda dengan semangat dan ilmu-ilmu baik untuk bekalan di negara abadi. Nanti bila baby dah siap wajahnya, saya akan poskan di sini. Doakan LAILA KAMILIA ACTIVE HOUSE aktif seperti namanya! Jumpa lagi!

PROJEK #DEKATPADAMU : Klik untuk lihat gambar


Terima kasih daun keladi kepada semua rakan novelis dan para pengunjung yang sudi bersama projek special ‪#‎dekatpadamu‬ Laila Kamilia dan Herna Diana di pesta konvo unikl-mfi pada 8-10/10/15. Sampai jumpa lagi dalam projek boling3.0 dan bengkel penulisan nanti yang kita janji insyaaAllah. ALBUM GAMBAR SEKITAR PROJEK #DEKATPADAMU PESTA KONVO UNIKL-MFI BANGI 2015

#DEKATPADAMU SATU PROJEK USAHA BERSAMA HERNA DIANA UNTUK LAILA KAMILIA DEKATI PEMBACA

Salam. Dalam usaha untuk lebih dapat mendekati pembaca, Laila Kamilia dan Herna Diana berusaha untuk turun padang lebih kerap menemui pembaca. Kami percaya, lebih kerap kami bertemu anda, kita akan jadi lebih dekat sesuai dengan tajuk projek ini #dekatpadamu. Untuk visi ini, kami mensasarkan untuk sekurang-kurangnya 1 aktiviti sebulan. Harapan kami sangat tinggi, jika boleh kami ingin pergi dekati pembaca yang sejauh mungkin. Ketika program ini berlangsung pelbagai aktiviti telah dirancang seperti program bual-bicara, mini bengkel penulisan, jualan novel, projek #hadiahbukukesekolah, sesi cambah fikiran, khidmat masyarakat dan macam-macam lagi. Jadi jika kalian bertemu kami, jangan lupa menyokong dengan datang dekat dan beramah-mesra. Semoga banyak manfaatnya kita bertukar-tukar idea, pendapat dan saling menyokong di antara satu sama lain. Untuk projek pertama, kami telah memilih Pesta Konvo UNIKL-MFI pada 8-10/10/15 di Bangi. Nanti kami kongsikan gambar-gambar sepanjang aktiviti di web mahupun di IG/Twitter/Instagram LAILA KAMILIA dan HERNA DIANA. Jika anda mahu menjemput kami ke tempat anda, tinggalkan mesej/PM kami, insyaALLAH jika berkelapangan kita pasti akan bersua.

27 September 2015

BULETIN LAILA KAMILIA OKTOBER 2015

SALAM sayang-sayang...
Baru habis cuti raya Aidiladha disambung pula dengan cuti jerebu (yang akan berganti). Pejam celik sudah hampir hujung tahun kita. Banyak aktiviti yang kita rancang di awal tahun sudah sampai di penghujung, sama ada kita nak teruskan atau tergantung-gantung jadi rancangan tahun depan pulak hehe.

Bagi LK, alhamdulillah beberapa projek yang dirancang sudah di akhir garisan dan sedang merangka rancangan-rancangan baru pula, projek yang lebih gempak insyaaALLAH.

Antara projek yang telah berjalan dan akan menuju garisan adalah :
1-Majalah Sinar Seputra edisi 2/2015 sudah siap deraf yang pertama. yeay! Projek ni memang selalu buat saya stress. 2 tahun lepas sampai pakai baju terbalik dibuatnya, tahun sebelumnya upset terkejut badak dan tahun ni jerawat tumbuh macam cendawan lepas hujan. Memang terbaikla hehe.

2-2 peperiksaan untuk murid pendidikan khas akan berlangsung hujung tahun ni selepas UPSR. Sebagai SU Peperiksaan PPKI, saya memang stress bila menyiapkan jadual exam dan memantau soalan exam yang dibuat oleh rakan-rakan.

Asyik-asyik stress je haha. Tapi stress tu menjadikan kita move forward insyaaALLAH.

Projek baru LK? Wah! Bercakap pasal projek baru memang mengujakan. Tapi sukacita saya ingin mengumumkan bahawa Drama inspirasi novel CINTA PANDANG KE-2 kini bersiaran di TVi pula. Best! Best! Semoga semakin ramai yang menonton dan dapat inspirasi daripada cerita Zairul-Ainnur ini dan mendapat pengajaran baik daripadanya!

Antara projek terbaru LK adalah Boling 3.0 NovelistNovelholic 2015 yang bakal dilangsungkan pada 15/11/15 ini. Khabarnya Dazrin, Adam AF2 dan Aman Nassim dah mengesahkan akan turut bertanding. Di manakah acaranya? Tunggu pengumuman lanjut ye!

Selain daripada itu, LK dan Herna Diana bersama rakan-rakan akan menemui pembaca di Pest Konvo MFI-UNIKL pada 8-10/10 nanti. Tunggukan posternya untuk info lanjut.

Manuskrip terbaru? Jeng! jeng! jeng! Ada yang cabar untuk saya siapkan dalam cuti sekolah nanti. hehe Mungkin tidak siap kerana saya ada projek mega hujung tahun nanti. Namun adrenalina yang ada di tubuh melonjak-lonjak untuk menari-nari di keyboard. Doakan saya ye semua! Sampai jumpa lagi nanti di entri seterusnya! #muahciket

18 August 2015

Resepi Benjo Daging Salai Kak CT

Kebelakangan ni, Laila Kamilia rajin betul memasak. Kenapa ek? Tu sebab tak buat novel jadi saya ada banyak masa nak tunjuk skill yang tak berapa tu kat dapur. Malam ni saya nak ajak korang masak  benjo daging salai kak CT. Saya punya resepi  suka  hatilah nak bubuh nama apapun kan? Haha. Alkisahnya namanya saya ambil sempena nama tokey daging salai ni kak CT Hatijah. Ok, jom cuba resepi yang lain sikit!


Untuk resepi mudah :

Bahan-bahan

Telur (3 biji)
Bawang kuning (1/4 saja) 
Garam
(pecahkan telur dan masukkan garam bersama hirisan bawang kuning)-pukul

Daging salai (jumlah ikut suka kemudian gunting/hiris jadi kepingan kecil)
Mentega
Bawang kuning (baki di atas) 
Roti panjang (4 biji)

Untuk hiasan
Tomato
Timun
Chili mayo
Sos cili

Cara Masak :
1- Sapukan mentega pada roti yang sudah dibelah dua, panaskan atas kuali leper ikut kadar garing yang disukai.
2- Angkat dan letak ke pinggan.
3- Letak mentega, letak bawang kuning masak sampai hampir garing sehingga terbit bau wangi kemudian masukkan guntingan/hirisan daging salai tadi dan masak sampai sebati agak-agak 2 minit.
4-Angkat dan letak ke pinggan.
5-Tuangkan separuh telur yang telah dipukul, telangkupkan 2 roti panjang tadi atas telur.
6-Letakkan mentega di sisi kemudian tunggu sampai garing dan angkat ke dalam pinggan.
7-Ulang untuk roti yang berbaki.
8-Apabila sudah siap letakkan bahan untuk hiasan.

SELAMAT MENCUBA!

Hatyai- Krabi Road Trip -Siri 2

Day 2












Sarapan pagi di hotel ada certificate halal Thailand siap pinggan pun ada cop halal. Bertolak ke Krabi. Perjalanan bermula jam 10.00 pagi tiba jam 4 ptg mengambil masa 6 jam (banyak berhenti kerana konvoi). Perjalanan sejauh km.

Setelah check in, kami berehat. Hotel di sini sedikit bertegas dengan jumlah tetamu. Pastikan anda menempah mengikut jumlah yang betul termasuk kanak-kanak. Pada waktu malam membeli makanan dari gerai di tepi jalan di hadapan jalan utama pantai Ao Nang. Pankek (roti canai) berharga 40bath dengan macam-macam perisa, mangga, coklat, cheese dll. Selain itu pulut durian, buah-buahan pun ada dijual boleh lihat tanda Halal makanan dijual oleh Muslim. Buah-buahan potong berharga 40bath juga.
Ada pasar malam di sekitar masjid Ao Nang. Harga tshirt pun boleh negotiate.

08 June 2015

Hatyai-Krabi Roadtrip Siri 1

Entri kali ini saya tulis tentang Road Trip ke Thailand. Destinasi yang dipilih adalah Hatyai-Krabi. Semoga entri ini membantu anda yang bercita-cita menambah satu lagi pengalaman selain daripada pengalaman menaiki kapal terbang. Jom baca!

Day 1
Pastikan kereta anda dalam keadaan tiptop dan diservis. Minyak juga perlu penuh tangki kerana harga petrol di Thailand lebih kurang RM3 seliter! Urusan membawa kereta ke Thailand tidaklah sukar mana. Sila bawa salinan geran. Kita kena beli insurans dan isi beberapa borang. Untuk itu jangan risau kerana ada syarikat yang boleh membantu mengisikan semua dokumen itu kita berhenti di CTC, Bukit Kayu Hitam . Kepada yang tak pernah  tahu, syarikat ni menyediakan kawasan parkir yang sangat luas selepas flyover UUM di sebelah kiri jalan. Di sini, mereka akan uruskan insurans RM20 per kereta dan isi borang visa on arrival sekali. Kalau tak singgah di sinipun, masih boleh buat insurans di tepi jalan menuju ke imegresen Bukit Kayu Hitam tetapi saya rasa macam susah nak parkir saja di situ. 


ini signboard syarikat tu 



Boleh tukar duit juga kat sini kerana kadarnya sangat menguntungkan berbanding tukar di KL. Ramai yang beratur.


Sampai kat imegresen orang ramai gila. Letakkan RM2 atau TBH20 kat dalam pasport semasa hantar pasport kepada imegresen Thailand pergi dan balik. Dapatkan visa on arrival terlebih dulu. Semua kena turun dari kereta. Setelah mendapat visa barulah pemandu menguruskan visa membawa kereta. Cukup sekadar pemandu saja yang pergi di kaunter lain.

Setelah selesai, saya mencadangkan semua dokumen yang telah dikembalikan disimpan di dalam satu tempat khas. Ini kerana sekiranya dokumen visa on arrival hilang, akan ada masalah hendak keluar dari Thailand. Ini kerana sesetengah hotel di Thailand meminta pasport ditinggalkan di reception dan kemungkinan untuk tercicir visa on arrival itu adalah besar manakala jika anda tidak memulangkan kembali dokumen kereta anda semasa meninggalkan Thailand, anda boleh didenda RM1000 jika tidak dikembalikan.


tuktuk kenderaan wajib cuba di Thailand

 Perjalanan daripada Kedah ke Hatyai memakan masa kira-kira 50 minit berkereta. Kami tiba di hotel sekitar jam 4.00 petang. Jam 5.00 petang kami makan malam di kedai Kelantan. Makanannya bolehlah dimakan, harga berpatutan dan ada aiskrim kelapa percuma. 


Di sepanjang perjalanan kami ke kedai makan, kelihatan pelbagai jualan di sepanjang jalan. Malam itu selepas makan, perkara pertama yang perlu dibuat awalah mendapatkan kad sim untuk kegunaan sepanjang berada di Thailand. Seperti sebelumnya Happy 7 hari unlimited internet for tourist dipilih bagi kegunaan kami. Sim kad dibeli di shopping mall di situ. 

Setelah mendapatkan sim card, sudah ada Waze bolehlah merayap jauh sikit ke Klonghae Floating Market. Pada awalnya saya ingatkan ia seperti yang saya pernah lihat di Pattaya tetapi ia sedikit  berbeza. Jika di Pattaya, kita perlu naik sampan untuk membeli tetapi di sini hanya penjual saja yang menjual dari dalam sampan. Satu pengalaman baru di sini. 






Mini funfair. Peralatan untuk menggerakkan buaian dan lain-lain sangat old fashion hehe.

Pemandangan daripada atas jambatan.




Kami pulang sudah lewat malam. Esoknya kami bergerak ke Krabi jam 10.00 pagi. Tak sempat nak cover hari ni shopping di Santisuk Market dan Trick Art Museum, satu tarikan terbaru di sini. InsyaaALLAH kita cover dalam perjalanan pulang dari Krabi nanti.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...